nieuws

Grasdaken langs de kust haalbaar

bouwbreed

Het gras dat Optiegroen installeerde op het dak van zes cruiseschepen wortelt niet in een laag aarde maar in speciaal lichtgewicht substraat. Om problemen met zout te voorkomen, moet de grasmat tweemaal per dag worden gespoeld.

Dat reder Celebrity Cruises in Nederland uitkwam met zijn bijzondere vraag, is volgens directeur Henk Vlijm van Optigroen in Amersfoort niet verwonderlijk.

“Nederlanders hebben een naam hoog te houden als het gaat om grasteelt. Vooral in sportgrassen zijn we goed. Als ergens in allerijl een grasmat nodig is voor een sporttoernooi, wordt dat vaak vanuit Nederland ingevlogen.”

Om ongewenste import van zaden en bacteriën te voorkomen, groeit het gras op de scheepsdekken niet op aarde maar op een substraat van gebroken kleikorrels, leisteen en bims. Dat is een stuk lichter dan de gebruikelijke substraten van grasdaken en vormt geen al te grote belasting voor de schepen. Voordat de graszoden op het substraat worden aangebracht, is het wortelstelsel uitvoerig gespoeld en van alle aarde ontdaan. Dat is een techniek die ook bij de export van sportgrassen wordt toegepast. Een kunststof wapeningsmat houdt de sprieten bij elkaar.

Omdat de grasmat op de schepen blootstaat aan veel zout, waar gras slecht tegen kan, gaat aan boord het spoelen door. Met een vernevelingsinstallatie wordt het gras tweemaal per dag besproeid, terwijl het water eronder in de drainage- en bufferlaag wordt vervangen. Een ontziltingsinstallatie zorgt ervoor dat het water zoveel mogelijk kan worden hergebruikt. De ontwikkelde techniek is volgens Vlijm ook toepasbaar op gebouwen langs de kust. Tot nu toe kunnen daar alleen gewassen worden geteeld die tegen zout kunnen. Maar met een spoelinstallatie is het ook mogelijk om op hotels, kantoren of villa’s langs de kust een mooi gazon aan te leggen.

Reageer op dit artikel