nieuws

‘Glazen walvis’ lekt door gebreken aan gevel

bouwbreed

De gevel van de ‘glazen walvis’ langs de Donau in Budapest lekt door uitvoeringsfouten. Architect Kas Oosterhuis heeft opdracht de gebreken te herstellen. Hij doet dat met partijen die aan het project gewerkt hebben.

Architect Kas Oosterhuis herstelt slecht uitgevoerd ontwerp in Budapest met lokale partijen

De architect wijt de gebreken aan een verkeerde keuze voor een 2D-gevelsysteem waarmee geen dubbelgekromde gevel uitgevoerd kan worden. “Het zijn vlakke driehoeken die elkaar onder verschillende hoeken ontmoeten. Dat kan alleen met structural glazing, niet met externe profielen. Ook is de huid te dicht op de staalconstructie gezet.”

Op zijn best verwacht Oosterhuis van ONL in Rotterdam de opdracht kostenneutraal uit te kunnen voeren. Maar hij wil ook zijn eer redden. “De ontwikkelaar heeft mij in diskrediet gebracht”, vindt hij.

Oosterhuis won in 2007 de prijsvraag voor de ontwikkeling van een multifunctioneel complex in Budapest. Het ging om de restauratie en uitbreiding van enkele negentiende-eeuwse pakhuizen op de oever van de Donau naast het Nehru-park. De gemeente Budapest zou eigenaar worden en huur ontvangen. Projectontwikkelaar Porto Investment Hungary financierde zo’n 30 miljoen euro en zou dertig jaar lang de revenuen van de uitbating ontvangen. De hoofdaannemer is West Hungária Bau (WHB). Oosterhuis opende een vestiging in Hongarije (ONL Hungary).

Onenigheid

Porto Investments en de gemeente kregen onenigheid over vertragingen, meldt de Budapest Times . In augustus 2010 zou het gebouw opgeleverd worden, later in augustus 2011. Ook dat ging niet door, onder meer vanwege tientallen gebreken. De ontwikkelaar deed aangifte van fraude en verbrak vervolgens het contract. De overdracht van het gebouw ging weer niet door. De hoofdaannemer liet de strijdende partijen niet toe op de bouwplaats. Een rechter bepaalde dat het complex aan de gemeente moet worden overgedragen. De ontwikkelaar zou door het verlies van revenuen over 25 jaar zo’n 112 miljoen euro mislopen.

Oosterhuis zag het met lede ogen aan, maar ergerde zich vooral aan de rommelige en provisorische uitvoering van de gevel. “Tweederde van het project ging prima, traditioneel bouwen kunnen de Hongaren goed. Ze hebben het bestaande gerestaureerd, de fundering verbeterd, een parkeerkelder gebouwd. Maar de geometrie van de gevel klopt niet”, aldus de architect. “We gaan de glazen gevel naadloos dichtkitten en nieuwe rubberen supports op de stalen buizen zetten. Het is moeilijk te herstellen, maar we gaan komende week aan het werk.”

Reageer op dit artikel