nieuws

‘Gemeente moet geen winst maken op bouwgrond’

bouwbreed Premium

Gemeenten moeten bouwgrond niet langer zien als melkkoe, maar moeten woningbouwplannen mogelijk maken. Dat betoogt Leon Litjens, wethouder in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas.

“Winst moet niet de focus zijn. Het grondbedrijf is op aarde om ervoor te zorgen dat mensen een eigen woning kunnen krijgen”, zegt Litjens.

De wethouder verschijnt vandaag voor de parlementaire commissie huizenprijzen. Die onderzoekt de prijsopbouw van een woning en komt in april met aanbevelingen.

Bouwend Nederland maar ook andere partijen roepen al langer dat gemeenten hun verliezen moeten incasseren. In hoeverre dat gebeurt, is onduidelijk. Litjens constateert dat gemeenten moeilijk afscheid kunnen nemen van het oude denken.

“Ik neem ze dat niet kwalijk, want we gebruiken de opbrengsten voor grond voor het ontwikkelen van centrumplannen of multiculturele voorzieningen. Sommigen gemeenten dichten de gaten in begrotingen met de ingeboekte grondprijzen. Dat is zo gegroeid.”

In Horst aan de Maas probeert de wethouder een ‘kostprijsplusbenadering’ voor de grondprijs in te voeren. Een nieuwbouwwoning wordt op die manier tot 10 procent goedkoper, verwacht Litjens.

Boeken gemeenten hun grondprijzen niet vrijwillig af, dan moet minister Blok misschien wel met maatregelen komen, vindt de wethouder.

> pagina 3: ‘in slechte tijden moet je afboeken’

Reageer op dit artikel