nieuws

Flinke reductie CO2-uitstoot met wko-installatie First

bouwbreed Premium

De warmte-koudeopslaginstallatie in het in aanbouw zijnde gebouw First in het centrum van Rotterdam reduceert de CO 2 -uitstoot in vergelijking met reguliere gasketels en koelmachines met 44 procent. Dat verklaart energieconcern Eneco, partner in het project.

“Deze CO 2 -reductie is echt een behoorlijke stap”, zegt Avindre Ramnath, ontwikkelaar energieprojecten van het bedrijf. Het vanaf een diepte van 125 meter opgepompte grondwater wordt van circa 12 graden Celsius verwarmd naar 51 graden. Het gebouw is ook aangesloten op het warmtenet van Eneco, dat over enkele jaren wordt gevoed met groene restwarmte van de AVR in Rozenburg.

Boele & van Eesteren en Wessels bouwen First, naar een ontwerp van Architekten Cie. De toren tegenover het Centraal Station, die een investering vergt van circa 150 miljoen euro, is een ontwikkeling van MAB Development en Maarsen Groep. De wko installatie is gebouwd door Energie Totaal Projecten (ETP).

Het ontwerpteam van First heeft voor het gebouw het certificaat Breeam Excellent gekregen.

Reageer op dit artikel