nieuws

Energiegebruik slim meten blijkt succes

bouwbreed Premium

De slimme energiemeter zorgt voor werk binnen de installatiesector. Brancheorganisatie Uneto VNI verwacht dat door grootschalige invoering van het apparaat veel huishoudens energiebesparende maatregelen gaan nemen.

‘Invoering meetapparatuur stimulans voor de installatiebranche’

Zo reageert Uneto VNI op een brief van minister Kamp (economische zaken) aan de Tweede Kamer.

Hij zegt daarin dat tussen 2014 en 2020 80 procent van de Nederlandse huishoudens wordt voorzien van een slimme energiemeter.

Vorig jaar is op beperkte schaal reeds begonnen met het plaatsen van slimme energiemeters. Uit een kleinschalig onderzoek hiernaar blijkt dat bij consumenten veel belangstelling bestaat voor de meetapparatuur. Alleen al in de eerste helft van 2012 zijn op 120.000 adressen slimme meters geplaatst.

Eind van dit jaar moeten reeds een halfmiljoen gezinnen zo’n apparaat in huis hebben.

Met de meter kunnen consumenten hun energieverbruik dagelijks monitoren. De apparatuur wordt geplaatst in zowel nieuwbouw als in renovatieprojecten. Ook kunnen ze op verzoek worden geplaatst.

“Uneto-VNI heeft de afgelopen jaren bij de overheid gepleit voor snelle invoering van de slimme meter. We zien die inspanningen nu beloond. Dat is goed voor het milieu en goed voor de branche”, zegt Marcel Engels, voorzitter van de brancheorganisatie.

Hij verwacht dat consumenten uiteenlopende maatregelen zullen nemen als ze worden geconfronteerd met hun energieverbruik. Hij noemt woningisolatie, zuinige cv-ketelszonne-energie en warmtepompen.

Verder verwacht Uneto-VNI dat invoering van de meetapparatuur een opstapje kan zijn naar grootschalige toepassing van domotica. Dit maakt het mogelijk systemen voor onder meer energiebesparing, verlichting en temperatuurregeling met elkaar te verbinden.

Reageer op dit artikel