nieuws

Een uitdaging: de bouw als topsector

bouwbreed Premium

< vervolg van pagina 1 Wat heeft u met de bouwsector? “Het is een buitengewoon dynamische sector met enorm fantastische ondernemingen die trots zijn op wat ze maken en bereiken. Bouwers zouden wel trotser kunnen laten zien wat voor innovaties ze hebben doorgevoerd. Als minister was ik bij de presentatie van een nieuwe asfaltcentrale van […]

< vervolg van pagina 1

Wat heeft u met de bouwsector?

“Het is een buitengewoon dynamische sector met enorm fantastische ondernemingen die trots zijn op wat ze maken en bereiken. Bouwers zouden wel trotser kunnen laten zien wat voor innovaties ze hebben doorgevoerd. Als minister was ik bij de presentatie van een nieuwe asfaltcentrale van Volker Wessels. Dat was enorm inspirerend. Ik wil me graag voor de sector inzetten. Ik vind het een eer. Ik zet er graag mijn tanden in, juist nu.”

U bent de vader van het topsectorenbeleid. Heeft u er achteraf spijt van dat u de bouw niet bombardeerde tot topsector?

“In het regeerakkoord van Rutte-I hebben we een aantal topsectoren benoemd. De bouw niet, maar we hebben wel direct gezegd dat de topsectoren als zodanig niet vaststaan tot in lengte van jaren. Twee: we kozen topsectoren die vooral op het gebied van export een grote rol spelen. Het lijkt me een aardige uitdaging om de bouw bij de topsectoren te laten aansluiten.”

Roept u minister Kamp op om de bouw tot topsector te verklaren?

“Ik wil niet op de zaken vooruitlopen.”

U volgt Elco Brinkman op. Kent u hem goed?

“Heel goed. Sinds 1989, toen ik in de politiek begon, maakte ik hem mee in tal van rollen. Nadat hij zijn vertrek had aangekondigd heb ik hem ook direct gesproken over Bouwend Nederland. Hij vertelde zo enthousiast over de vereniging dat ik me nu met meer dan 100 procent enthousiasme zal inzetten.”

Wat heeft Brinkman voor de bouwsector betekend?

“Hij is van cruciaal belang geweest ten tijde van de bouwfraude-affaire. Hij zette de bouw weer op het voetstuk waar de sector thuishoort.

Daarnaast heeft hij een enorme rol gespeeld bij de samenvoeging van verschillende verenigingen tot Bouwend Nederland. Ook op het gebied van verduurzaming toonde hij zijn invloed. Elco Brinkman opvolgen is een uitdaging.”

Reageer op dit artikel