nieuws

Dwars plan voor de Pier

bouwbreed

De Scheveningse Pier blijft de gemoederen bezighouden. Ontwerper Theo Beunen pleit voor een omloop een paar honderd meter zuidelijker.

Wat is er mooi aan een pier?

“Het is heerlijk om uit te waaien aan zee en de zilte wind door je haar te laten waaien.”

U bent de enige Hagenaar die daar van houdt.

“Niks daarvan. Maar iedereen gaat nu naar de havenhoofden van Hoek van Holland. Daar is niets te doen, maar het is er in het weekeinde een drukte van belang.”

Nu stelt u voor de Pier plat te gooien en te vervangen door een ander exemplaar.

“Mijn plan is inderdaad wat dwars. Het is een protestplan.”

Dat getuigt niet van veel realiteitszin.

“Ik wil ruimte in de discussie brengen. Er is meer mis met de Pier dan dat er verkeerde winkels en restaurants op gevestigd zijn.”

Zoals?

“Het is een mislukt overdekt winkelcentrum. Je mist het contact met de zee.”

Dan sloop je de overkapping toch weer van de promenade af?

“Hij ligt ook nog eens op de verkeerde plek. Hij moet net als zijn voorganger die in de oorlog afbrandde direct aansluiten op het Kurhaus.”

Vroeger was het beter?

“De voorganger van de Pier, wandelhoofd Wilhelmina, had veel meer allure. Je liep er een rondje, net als op de omloop de bedoeling is. En er was een concertzaal voor 1200 mensen.”

U wilt ook een concertzaal.

“Daar is ook plek voor op de omloop. Wethouder Norder wil het North Sea Jazzfestival terughalen naar Den Haag. Waar kan dat nu mooier dan op de nieuwe Pier? Kan de hal van het Kurhaus ook weer als concertzaal fungeren.”

Is de kans niet levensgroot dat uw plan met dezelfde gebreken worstelt als de bestaande Pier?

“Verschil is dat je een rondje loopt en de aansluiting met de Kurhaus. Wanneer je de lelijke jaren ’70 serre en aanbouwen van het Kurhaus sloopt krijg je een prachtig verblijfsgebied.”

Kan het uit?

“Geen idee. Dat heb ik niet becijferd. Het is een concept-ontwerp. Zoals gezegd bedoeld om de discussie open te breken. Het plan zou een enorme impuls betekenen voor de badplaats. Er is nog hoop voor Scheveningen.”

Reageer op dit artikel