nieuws

Duitse top van Imtech weg na pretpark-debacle

bouwbreed

Het financiële debacle rond de bouw van pretpark Adventure World in Warschau heeft de top van Imtech Duitsland de kop gekost.

Zowel de bestuursvoorzitter als de financiële topman van de Duitse dochtermaatschappij van Imtech is gisteren opgestapt. Volgens de technisch dienstverlener was hun positie niet langer houdbaar. “Beide directeuren hadden directe bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de Poolse activiteiten”, laat Imtech-zegsman Pieter Koenders weten. De twee worden nadrukkelijk niet verdacht van fraude, zegt hij. “Het is puur een verantwoordelijkheidskwestie.”

Maandag werd bekend dat Imtech zeker 100 miljoen euro moet afboeken op een viertal Poolse projecten. Drie daarvan hebben betrekking op de bouw van het avonturenpark in Warschau.

Het concern, dat het management van het project en de technische installaties voor zijn rekening zou nemen, heeft twijfels over de kredietwaardigheid van Adventure World Warsaw (AWW). Beloofde vooruitbetalingen werden op een geblokkeerde bankrekening gestort, waardoor Imtech niet over het geld kon beschikken. Een gebrek aan financiering zou volgens Imtech de oorzaak van de achterblijvende betalingen zijn.

AWW-woordvoerder Kalina Kaczmerek benadrukte gisteren opnieuw dat het met de financiering wel goed komt. De projectontwikkelaar gaat er dan ook van uit dat Imtech zijn verplichtingen zal nakomen.

Volgens Kaczmerek is in de ontwikkelfase van het project tot dusver 75 miljoen uitgegeven. Dat geld is bijeengebracht door de aandeelhouders van AWW.

De bouwfase start als alle vergunningen rond zijn. “De eerste bouwvergunning zal vermoedelijk eind deze maand worden verstrekt”, zegt Kaczmerek. “De langetermijnfinanciering zal in het tweede kwartaal van dit jaar gereedkomen.”

Imtech kon gisteren niet aangeven of het concern zijn handen definitief van het project aftrekt. Koenders: “Alle opties zijn nog open.”

Reageer op dit artikel