nieuws

Diepe put bergt te lange staalplaat

bouwbreed

Fabrikant van koudgevormde profielen KS Profiel in Moerdijk laat een diepe put bouwen om de lengteverschillen op te vangen die ontstaan bij het op maat snijden van stroken metaal.

Zo’n put heet een slitterput. De naam verwijst naar de slittermachine die het opgerolde plaatstaal op maat snijdt. Betonwerker ANL Verhoeven Bouw uit Langenboom bouwt de put met collega BTB Riedas uit Zaltbommel. De put wordt 12 meter diep bij een lengte en breedte van respectievelijk 8 en 2 meter. De aannemers bouwen de put in delen op uit ter plaatse gestort beton. De hal waarin de constructie komt, is met 8 meter te laag om dat in één keer te kunnen doen. In plaats daarvan wordt telkens een ring van 3,30 meter hoog gemaakt.

Het werk begon ruim 2,5 maanden geleden met het plaatsen van vier groutankers en een stalen snijring, zegt aannemer André Verhoeven. “De groutankers steken 36 meter in de bodem. Aan deze ankers is het snijraam bevestigd dat met hydraulische pers/stuurcilinders in de grond wordt getrokken.” Op het raam rusten 40 centimeter dikke betonnen wanden. “Eenmaal uitgehard wordt de betonnen ring verder de bodem ingetrokken met hydraulische vijzels die op de groutankerstangen zitten”, zegt bouwbegeleider Gerrit Kraaijeveld. De ankerstaven steken door een frame uit stalen profielen van het type HE300. De bovenkant van het raamwerk is weer afgewerkt met een 12 millimeter dikke staalplaat met gaten voor de staven. Op deze constructie zijn de vijzels geïnstalleerd. Tijdens het vijzelen wordt de grond aan de binnenkant van de gestorte put weggegraven. Door het eigen gewicht, het uitgraven en de trekkracht van de vijzels zakt de put. De vijzels kunnen het zakken ‘bijsturen’ door aan de ene kant meer te trekken dan aan de andere kant.

De put zakt tot nog toe redelijk rechtstandig, constateert Kraaijeveld. “Zijdelings is de put tijdens de eerste zaksessie wat verschoven door een gedeeltelijk geroerde ondergrond.” De betonbalken die de verbinding tussen put en vloer gaan vormen corrigeren de afwijking. Deze balken funderen ook de slittermachine. De afwijking is vooraf gecorrigeerd met een overbreedte van 30 centimeter.

Reageer op dit artikel