nieuws

‘De eerste keer dat dit op deze schaal in Amsterdam gebeurt’

bouwbreed Premium

Het GAK-kantoor aan het Amsterdamse Bos en Lommerplantsoen, pal naast de A10, is een in het oog springend gebouw. Het stond jaren leeg, maar is nu getransformeerd tot een woonplek voor jonge Amsterdammers. AM Vastgoed en corporatie Stadgenoot realiseerden 320 studio’s in de noordvleugel van het gebouw.

De ombouw van leegstaande kantoren naar woonruimte is een dankbaar gespreksonderwerp voor veel gemeenten en vastgoedeigenaren, maar in de praktijk gebeurt het nog maar weinig. Ook in Amsterdam, waar heel wat leegstaande kantoren wachten op een nieuwe bestemming. “Eigenlijk is dit de eerste keer dat dit in Amsterdam op zo’n schaal gebeurt,” stelt projectmanager Theo Leeuwenkamp van aannemer J.M. Deurwaarder. “Zo’n project als dit hebben we nog nooit gedaan.”

En heel lang zag het er ook niet naar uit dat Deurwaarder dit zou gaan doen. “Het gebouw stond al jaren leeg, en AM had er allerlei plannen voor. Uiteindelijk bleek BAM, het moederbedrijf van AM, zelf te duur om het project uit te voeren. Wij hebben het uiteindelijk gekregen.”

Het gebouw werd in 1960 gebouwd als Gemeentelijk Administratie Kantoor en ontworpen door de voormalig stadsarchitect Ben Merkelbach, een architect uit de school van het Nieuwe Bouwen. Bij de verbouw moest het forse gebouw de oorspronkelijke aanblik behouden. Toch is van de Noordvleugel van het gebouw, de eerste fase van het project, de gehele pui vervangen. “Er is op het oog geen verschil met de oude situatie. De aanblik is hetzelfde gebleven. Het is heel mooi geworden, vind ik.” De rest van de constructie bleef grotendeels intact, op de toevoeging van extra trappenhuizen en liften na. “En de woningen zijn natuurlijk voorzien van vloeren met vloerverwarming en -koeling.”

Verder was het inbouwen van de 320 studio’s (170 koop en 150 huur) een kwestie van seriewerk. “We hebben per verdieping gewerkt. Maar het moest allemaal in zeer korte tijd. Gemiddeld werd één studio per dag opgeleverd.” Voor de eerste serie studio’s is belangstelling genoeg; van de 170 koopstudio’s, variërend in prijs van 75 tot 155 duizend euro, staan er nog slechts enkele te koop.

Projectgegevens

Project:Verbouw GAK-kantoor tot 320 studio’sOpdrachtgevers:AM en StadsgenootAannemer:JM DeurwaarderBouwtijd:1 jaarBouwsom:19 miljoen euro

Reageer op dit artikel