nieuws

‘Dat uitgerekend BVR het onderspit delft’

bouwbreed Premium

Dat de economische malaise nog een aantal (middel)grote bouwers de kop zou gaan kosten, was wel verwacht. Dat de BVR Groep een van hen zou kunnen zijn, niet. “Het bedrijf is innovatief, fatsoenlijk en heeft bovendien werk.”

Hij beantwoordt de telefoon met ‘goedemiddag’, maar dat is het allerminst, geeft directeur Ad Wirken van de BVR Groep onmiddellijk toe. Hij kan zijn teleurstelling ook maar moeilijk verbergen. Hij is aangeslagen, verraadt zijn stem. Aangeslagen door de situatie waarin zijn bedrijf verkeert. De Brabantse bouwer en ontwikkelaar moest dinsdag uitstel van betaling aanvragen omdat, zoals Wirken het zelf zegt, “er een dreigend tekort aan liquide middelen is”.

Teruglopende omzetten, stagnerende verkoop van eigen ontwikkelingsprojecten, waren voor de banken aanleiding om de geldkraan dicht te draaien. Hoop was gevestigd op een financieel sterke partij, maar tot een overname kwam het niet. En dus, verzucht Wirken, staat BVR nu op omvallen.

De rechtbank in Zeeland heeft het bedrijf inmiddels surseance van betaling verleend en een bewindvoerder aangesteld. Met man en macht wordt gespeurd naar een partner. Om een doorstart mogelijk te maken. En daarmee de werkgelegenheid voor in ieder geval een deel van de 170 werknemers te waarborgen. “Hoeveel tijd er nog is? Wirken: “Net zo lang als ons banksaldo het toelaat.”

Een bouwbedrijf in financiële nood; niemand hoeft er van op te kijken. De marktomstandigheden zijn slecht en lijken alleen maar te verslechteren. Verdwenen vorig jaar gemiddeld duizend arbeidsplaatsen per maand, in januari lag dat aantal op 2500 en in de eerste weken van februari zelfs al op 4500. Veel aannemers zijn aan hun derde saneringsronde in vier jaar tijd begonnen.

En toch, dat uitgerekend BVR het onderspit moet delven, komt tamelijk onverwacht. Zelfs voor regiobestuurder Daan Withagen van FNV Bouw, die al twintig jaar lang over de vloer komt bij de Roosendaalse bouwonderneming. “Vergeet niet, we hebben het hier niet over een of andere cowboy. BVR is een goed en fatsoenlijk bouwbedrijf. Innovatief. Een goede werkgever met veel eigen personeel. Altijd ook geïnvesteerd in scholing. Megabelangrijk voor de vakopleiding.”

Doodzonde

Withagen zou het doodzonde vinden als de bouwer het loodje legt. “Zoveel kennis en kunde. Pure kapitaalvernietiging. Ik ben echt kwaad dat de crisis zich zo heeft ontwikkeld dat zelfs bedrijven uit deze categorie kunnen omvallen. Dat zegt veel over hetgeen de bouw nu overkomt. Overkomt ja, want de maatregelen die minister Blok gisteren heeft aangekondigd zijn te weinig en komen te laat.”

BVR was juist een van die bouwers die al snel inzag dat de bouwmarkt in beweging was en dat veranderingen nodig waren. Van bouwmethodes, maar ook van communicatie naar de klant. Het bedrijf ontwikkelde het Inno bouwconcept, omarmde BIM en ging samenwerking aan met vaste partners. En niet zonder resultaat. Eind vorig jaar won BVR met zijn Webuildhomes-concept nog de finale van de landelijke NiaNesto-woningconceptwedstrijd.

Natuurlijk liet de crisis BVR ook niet ongemoeid. In 2010 verloor het concern 20 procent van zijn omzet. Tientallen werknemers kwamen op straat te staan. En ook vorig jaar ontkwam het bouwbedrijf – ondanks omzetgroei – niet aan een ontslagronde, weet Withagen. “Maar voor dit jaar had BVR voor zeker 60 miljoen aan omzet in portefeuille. Harde omzet. En voor 2014 zag het er ook weer goed uit.”

Wirken zelf geeft toe dat ook hij niet had verwacht dat BVR zo snel richting afgrond kon glijden. Twaalf maanden terug leek de boel weer op de rit. “Maar in een jaar tijd kan veel gebeuren, zo blijkt. Als er drie grote projecten niet doorgaan, een zorgproject niet gefinancierd wordt en corporaties op de rem gaan staan, dan loop je heel snel veel omzet mis”, analyseert de BVR-directeur.

De meeste pijn wordt evenwel veroorzaakt door het zelf ontwikkelde villaproject De Buitenplaats in Bavel. Van de in totaal 82 luxe appartementen zijn 32 nog niet verkocht. Het geleende geld dat er in zit, komt er niet uit en zorgt voor een groot financieel probleem, erkent Wirken. “Een acuut liquiditeitsprobleem. Als banken dan ook nog moeilijk gaan doen, gaat het snel de verkeerde kant op.”

Alleen een doorstart kan BVR nog redden. Wirken zet alles op alles om die mogelijk te maken, verzekert hij. Withagen ook, maar is voorzichtig. “Het zal niet makkelijk zijn om een investeerder te vinden én banken bereid te vinden om te bewegen. Het gaat niet om een kleine jongen. Maar als een bedrijf het verdient, is het BVR wel.”

Reageer op dit artikel