nieuws

Dakpan voor bedreigde mus

bouwbreed

Vogelhuisjes kun je sinds kort zo tussen je dakpannen leggen. Eenvoudig, met de vogelhuisdakpan (á 89 euro) van Klaas Kuiken. Leg het hele dak ermee vol, zegt de Arnhemse designer, want mussen houden van gezelligheid.

Hoe komt u erop?

“Ik las dat de mus op de Rode Lijst van de Vogelbescherming is gezet. De populatie loopt sterk terug, mede door gebrek aan nestplek onder de dakpannen. Er zijn nauwelijks meer scheve pannen, alles wordt hermetisch gelegd.”

Werkt het, komen er vogels op af?

“Daar hoop ik deze lente achter te komen, ik neem aan van wel. Als je hem niet in de felle zon legt, is het een prachtig huis. Maar ik geef geen nestelgarantie: als een mus liever in een heg kruipt, sta ik machteloos.”

Bakt u voor iedere vogelsoort een andere pan?

“Dat is lastig, want iedere vogel wil een andere vliegopening. Ik hou een wat grotere maat aan, vooral voor mussen. Die kruipen anders ook in een gat onder een dakpan.”

Je hebt ook heel veel verschillende soorten dakpannen.

“Die maken we niet allemaal. Voorlopig hou ik het bij de in Nederland meest gebruikte: de Oudhollandse Verbeterde Holle pan.”

Zijn ze niet lastig te fabriceren uit één stuk?

“Ja, bovendien maakt dat ze kwetsbaar voor kapotvriezen. Daarom bakt de kleiwarenfabriek in Sneek ze in tweeën. Vervolgens worden ze met een speciale kit verlijmd.”

Hoeveel vogelhuisdakpannen moet je per dak hebben?

“Drie is mooi, ook qua beeld. Maar meer is nog beter.”

Gewoon je hele dak volleggen?

“Nou, mussen leven graag in kolonies, dus ja, je kunt een heel dorp op je dak nemen.”

Is het nou prettig leggen voor een dakdekker? Ze stapelen vast niet lekker.

“Ik lever ieder dakpanhuisje – met gebruiksaanwijzing en toebehoren – in een doos. En die stapelen prima.”

Reageer op dit artikel