nieuws

Dakcollector brengt nieuwe energie in bron

bouwbreed

Warmte en koude wint de Dakcollector van Daklab op platte en schuine daken. Met die energie kunnen bijvoorbeeld bodembronnen worden geregenereerd.

In de uitleg van Peter Coppoolse van Daklab uit Gorinchem is de Dakcollector een universeel te gebruiken voorziening. ’s Zomers neemt het warmte op om de warme bron van een warmte/koude-opslag mee ‘bij te vullen’. De koude die ’s winters wordt verzameld regenereert de koudebron. De zomerse warmte kan ook tapwater voorverwarmen in een boiler of een buffervat. In de zomer helpt de Dakcollector ook om via het dak warmte uit een gebouw te halen. Niet in de laatste plaats helpt de warmte die op het dak wordt ‘geoogst’ ook om het rendement te verbeteren van warmtepompen.

De Dakcollector is een prefab element uit een plaat pur of eps waarin een lus uit koperen buis is gelegd. De lus vormt een gesloten systeem met de wisselaar die de opgevangen warmte afgeeft. Op de lus zijn aan de bovenkant aluminium vinnen gemonteerd. Dakfolie uit zwart epdm werkt het geheel af. Coppoolse adviseert het geheel als dakbedekking die op de bestaande bedekking kan worden aangebracht. Per vierkante meter legt het systeem ruim 3 kilo extra gewicht op het dak.

Het systeem is ontwikkeld voor platte daken. Het kan ook worden gebruikt op schuine daken met een hellingshoek tot 30 graden. De Dakcollector is beloopbaar zodat het dak minstens één keer per jaar kan worden schoongeveegd. Mits er geen pallets met bouwmaterialen op worden gezet gaat het systeem volgens Coppoolse zeker veertig jaar mee. Jaarlijks verzamelt een vierkante meter Dakcollector ruim 3 gigajoule energie wanneer de circulatievloeistof 10 graden Celsius warm is.

Daklab heeft zijn product inmiddels al in enkele projecten verwerkt. Dakexpert BDA Dakadvies uit Gorinchem zei desgevraagd niet te weten of er vergelijkbare producten op de markt zijn.

Reageer op dit artikel