nieuws

Conflict over register markt zonnepanelen

bouwbreed

Installateursvereniging Uneto-VNI kan zich niet vinden in de certificatieregeling die Kiwa voorbereidt voor installateurs en dienstverleners die met zonnepanelen de markt op gaan. Het concept zou al in april gereed kunnen zijn. > PAGINA 11: Uneto-VNI wil scherpere controle op zonnepanelen

Uneto-VNI kraakt certificatieregeling Kiwa

Kiwa probeert inferieure producten van de markt te weren met een kwaliteitsregister voor leveranciers van zonnepanelen. Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI ziet daar niets in. “Zo’n register biedt schijnzekerheid.” Woordvoerder George Mentjox van Kiwa begrijpt die kritiek niet. “Wij hebben het initiatief tot het register genomen omdat de Nederlandse overheid zich tot nu toe op de achtergrond hield.”

Kiwa ontwikkelt de certificatieregeling op verzoek van enkele installateurs die verder willen gaan dan de erkenningsregeling van branchevereniging Holland Solar, die sinds begin dit jaar het keurmerk Zonnekeur Installateur aanbiedt. Bedrijven die zich zo willen noemen moeten een opleiding volgen en een examen afleggen. Het keurmerk is tot nog toe niet uitgereikt.

Siertsema is van mening dat Kiwa met zijn kwaliteitsregister “een evenwichtig proces doorkruist dat de installatiebranche samen met de overheid en leveranciers van zonnepanelen enkele jaren geleden heeft ingezet”.

Mentjox zegt allerlei initiatieven te zien in de markt “die tot op heden niet hebben geleid tot de erkenning van één installateur”. Kiwa zoekt een oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden: installateurs, consumenten, overheid en leveranciers.

Reageer op dit artikel