nieuws

Centrumplan werd financieel debacle

bouwbreed

De ontwikkeling van een nieuw centrumplan werd een financieel debacle door een complex van factoren. Er is in tientallen jaren 4,7 miljoen euro gemeenschapsgeld verspild. Dat constateert de plaatselijke rekenkamercommissie in een onderzoeksrapport. Al sinds de jaren zestig is de gemeente Haaksbergen bezig met een herstructurering van het centrum. Op 30 november 2011 stak de […]

De ontwikkeling van een nieuw centrumplan werd een financieel debacle door een complex van factoren. Er is in tientallen jaren 4,7 miljoen euro gemeenschapsgeld verspild. Dat constateert de plaatselijke rekenkamercommissie in een onderzoeksrapport.

Al sinds de jaren zestig is de gemeente Haaksbergen bezig met een herstructurering van het centrum. Op 30 november 2011 stak de raad de stekker uit het laatste plan. De rekenkamercommissie wijt het fiasco aan een aantal factoren.

Het ontbrak zeker in de beginjaren aan financiële deskundigheid bij het ambtelijk apparaat. De projectadministratie deugde niet. Colleges van B en W slaagden er onvoldoende in om de raad te voorzien van tijdige en volledige informatie die nodig was voor een verantwoorde besluitvorming van de raad. Oppositiepartijen frustreerden besluitvormingen en planontwikkeling door te veel naar het eigen partijbelang te kijken. Het inhuren van externe advies- en managementbureaus leidden tot veel adviezen, onderzoeken en haalbaarheidsstudies die veel geld en tijd kostten, maar niets opleverden. Ook een juridisch lange strijd met één van de vorige projectontwikkelaars, Rabo Vastgoed, was een boosdoener.

Reageer op dit artikel