nieuws

CBS: Bouwnijverheid hardst krimpende sector

bouwbreed Premium

De bouwnijverheid is in het vierde kwartaal met 9 procent gekrompen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De sector is met een teruggang van 8,6 procent over heel 2012 de snelst krimpende branche.

Als gevolg van de volumedaling liepen ook de vacatures in de sector terug. Het aantal vacante posities in de bouw stond aan het eind van 2012, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, op drieduizend. Dit is een halvering ten opzichte van anderhalf jaar eerder. Januari vorig jaar telde het CBS nog vijfduizend vacatures.

In totaal waren er eind vorig jaar 101.000 vacatures. Dat is zevenduizend minder dan een kwartaal eerder en 22.000 minder dan eind 2011. Het aantal nieuwe vacatures is met 145.000 eind vorig jaar op het laagste niveau uitgekomen sinds het derde kwartaal van 2003.

Ten opzichte van een jaar eerder kwamen de investeringen in vaste activa 5,2 procent lager uit. Vooral in woningen en grond-, weg- en waterbouwkundige werken is minder geïnvesteerd.

Werkloosheid

Eerder deze week bleek uit een analyse van gegevens van pensioenbeheerder Cordares dat de werkloosheid in de bouw ook in 2013 hard oploopt. Vorig jaar gingen gemiddeld duizend banen per maand verloren. In januari van dit jaar stond de teller op 2895. Deze maand liep het aantal banen al met 4551 (3,7 procent) terug.

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Over heel 2012 kromp de economie met 0,9 procent. In het derde kwartaal kromp de economie met 1,0 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. Nederland is daarmee opnieuw in een recessie beland.

Het derde kwartaal liet ook al een krimp zien van 1 procent ten opzicht van het tweede. Het is de derde keer sinds 2009 dat de Nederlandse economie in recessie is.

Reageer op dit artikel