nieuws

Bouwgala 2013

bouwbreed

Eén ding is helder is geworden tijdens het Bouwgala en dan vooral in de wandelgangen, het vertrouwen in de politiek is ver te zoeken. De aanwezige bouwers voelen zich duidelijk in de steek gelaten door de politiek. Dat er in die omstandigheden wel even 3,7 miljard betaald wordt voor SNS en er ook nog een risico van 6 miljard genomen wordt, vinden ze onbegrijpelijk.

“Dan hebben ze het over een systeembank die gered moet worden. Alsof wij geen systeembedrijfstak zijn. Als je die 3,7 miljard slim inzet kun je tientallen miljarden economische groei genereren plus extra inkomsten aan belastingen die ver uitstijgen boven die 3,7 miljard. Zo’n bank levert dat nooit op”, rekent een aannemer zijn ademloos aan z’n lippen hangende publiek voor.

Rond Mediaplaza hebben zich enkele honderden prominenten uit de bouwwereld verzameld om getuige te zijn van de uitreiking van de Bouwpluimen en Bouwprijzen. Zoals gebruikelijk is het netwerken voor en na het evenement minstens zo belangrijk.

Zo duikt Jacqueline Schlangen van Vernieuwing Bouw ineens op bij Daan Sperling van TBI. “Hij sluit zich ook bij ons aan. Dochterbedrijven zitten al bij ons”, zegt ze. Het gaat goed. Steeds meer bedrijven en instellingen sluiten zich nog steeds aan bij haar netwerkclub. “Het geeft aan dat zeker nú vernieuwing in de bouw een must is”, denkt ze.

Vlakbij verzamelt het halve dagelijkse bestuur van Bouwend Nederland zich rond scheidend voorzitter Elco Brinkman. Van enige spanning over de verkiezing van een opvolger van Brinkman is niets merkbaar. Wel wil Ton Borst kwijt dat een vrouw op die plek niet gek zou zijn. “Mijn leukste bestuurstijd was toen Sybilla Dekker directeur bij het NVOB was”, zegt hij. NLingenieurs-voorzitter Ed Nijpels zegt dat hij het zeker niet zal zijn. Hij heeft nog niet zo lang geleden zijn contract bij de ingenieursclub verlengd.

Meer zorgen heeft Ton Borst over de houding van uitkeringsfabriek UWV. “Als een familiebedrijf zoals het mijne iemand wil ontslaan, doet het UWV moeilijk. Dan noemen ze het preventief ontslag terwijl ik nog eigen vermogen heb. Hoe snel wil je bedrijven failliet laten gaan?”, vraagt hij retorisch.

De uitreiking van de prijzen begint met een optreden van minister voor wonen Stef Blok. Die legt nog eens uit dat de hervormingen (“vernielingen”, fluistert mijn buurman) nodig zijn om geld b innen te halen. Een zuinig applaus is zijn deel.

Aannemer Niek Bolten, die samen met ketensamenwerkingsgoeroe Ferry van Wilgenburg de Bouwpluim kreeg voor de renovatie van de Marnixstraat in Alkmaar, verbaasde zich daar niet over. Hij had niet anders verwacht.

Enthousiasme en zelfs trots is er bij de aanwezigen over de pluimen en prijzen. Het algehele gevoel is dat de bouw laat zien echt innovatief en vernieuwend bezig te zijn. Nu de boze buitenwereld daar nog van overtuigen, dan komt het over een jaar of twee wel goed, denkt Blok.

Reageer op dit artikel