nieuws

BNA: Selectie te vaak alleen op prijs

bouwbreed

De architectenselectie bij aanbestedingen gebeurt, ondanks de ruime mogelijkheden om kwaliteit zwaar mee te wegen, nog te veel alleen op prijs. Dat leidt tot teleurstellingen, waarschuwen Willem Hein Schenk en Fred Schoorl.

De voorzitter en de directeur van architectenorganisatie BNA menen dat opdrachtgevers er beter aan doen eerder architecten te omarmen die het meest geschikt zijn. De ene architect is de andere niet, onderstrepen ze. “Verkeerde criteria leiden tot verkeerde keuzes. Daardoor krijg je mogelijk niet wat je dacht te krijgen, noch wat je zou willen.”

Schoorl: “Opdrachtgevend Nederland mag zo langzamerhand wel een beentje bij gaan trekken. Vooral bij gemeenten, provincies en waterschappen valt nog veel winst te behalen. Vaak suggereren ze wel dat wordt gekozen op basis van kwaliteit of ervaring. Maar dat valt in werkelijkheid tegen. Een aantal gegadigden wordt geselecteerd en uiteindelijk gaat de opdracht meestal naar het bureau met de laagste prijs.”

Wegen

Schenk en Schoorl denken dat een oorzaak is dat mensen in de organisatie van de opdrachtgevers het bij de beoordeling niet eens worden over de vraag hoe kwaliteit te wegen. Dan blijft het prijscriterium over. Schenk: “Daardoor doen ze zichzelf tekort. Ik kan me best voorstellen dat een opdrachtgever liever niet de hoofdprijs betaalt. Maar je moet wel op een redelijke manier met elkaar tot een goed honorarium kunnen komen. Dat is belangrijk, want het vergt tijd om tot goede ontwerpen te komen.”

Schoorl: “Voor de prijs van een Fyra een Thalys krijgen, dat kun je niet verwachten. In de architectuur is het net zo. Als je architecten alleen maar ziet als een kostenpost die zo laag mogelijk moet zijn, krijg je misschien niet het type architect dat levert wat je graag wilt hebben.”

De BNA’ers hopen dat meer opdrachtgevers hun verantwoordelijkheid nemen voor een goed, maatschappelijk verantwoord opdrachtgeverschap. Dat is nodig om aan de andere kant goed ondernemerschap mogelijk te maken. Schoorl: “Anders wordt het een soort wild west.”

Een aantal publieke opdrachtgevers, zoals Amsterdam en Rijkswaterstaat, geeft volgens hen een goed voorbeeld. Als geschikt richtsnoer noemen ze het Manifest Beter Aanbesteden, dat de BNA eerder opstelde in samenwerking met de organisatie van bouwmanagementbureaus.

“We hebben nog wat klappen te verwachten voor de crisis voorbij is. Het is niet de bedoeling dat de branche over vijf jaar zo is uitgehold dat kwaliteit weg is.”

> pagina 5: interview met Willem Hein Schenk en Fred Schoorl

Reageer op dit artikel