nieuws

Beleggers kunnen met investeringen in Nederland bouw flink aanjagen

bouwbreed

De 40.000 huurwoningen die grotere particuliere woningbeleggers bereid waren de komende paar jaar aan hun portefeuille toe te voegen, leveren een flinke bouwproductie op, weet Vastgoed Belang-directeur Hein Bos.

< Vervolg van pagina 1

Het zou gaan om 20.000 nieuwe woningen en 20.000 woningen die moeten worden overgenomen van corporaties. “Die corporaties kunnen met de opbrengst daarvan weer 20.000 nieuwe woningen bouwen”, zo rekent Bos voor.

Hij tekent wel aan dat zijn achterban zelf vrijwel geen nieuwbouwopdrachten pleegt te geven. Ze kopen woningen aan om te verhuren. Oud of nieuw maakt daarbij niet uit, als

maar sprake kan zijn van een voldoende verzekerd verhuurrendement. Institutionele beleggers daarentegen investeren veelal in nieuwbouw en stoten die na enkele decennia af. Gegadigden zijn dan onder meer de particuliere beleggers.

Onder invloed van de crisis in de bouw heeft nog een trend vaart gekregen waarin ook particuliere beleggers een flinke partij meeblazen. De beleggers schieten ontwikkelaars met stilgevallen koopwoningprojecten te hulp. Of, zoals Bos het verwoordt: “Onze inkopers stropen de markt af om voor een heel gunstige prijs nog even de laatste bijvoorbeeld twintig woningen te kopen, en zo de ontwikkelaar aan de benodigde 70 procent voorverkoop te helpen.”

Particuliere verhuurders zijn met 800.000 woningen goed voor een kwart van de verhuurmarkt. Toch lijken ze, concludeert Vastgoed Belang, in het woningmarktakkoord van VVD, PvdA, D66, CU en SGP over het hoofd gezien.

Dat de intentie van beleggers om flink te investeren in huurwoningen daadwerkelijk aanwezig was, komt naar voren uit diverse onderzoeken. Vastgoedadviseur Capital Value turfde bij beleggers voor dit jaar een verdubbeling van het investeringsbudget ten opzichte van vorig jaar. Een gezamenlijk onderzoek van Universiteit Nyenrode en ING bracht eveneens een forse investeringsbereidheid aan het licht. Vastgoed Belang zelf ziet ook een grote ambitie bij de achterban om uit te pakken op de woningmarkt.

Tot de genoemde 800.000 particuliere huurwoningen behoren behalve de woningen van de particuliere (470.000) en institutionele (130.000) vastgoedbeleggers eveneens tweede woningen van particulieren die deze zijn gaan verhuren, omdat ze die bijvoorbeeld niet goed konden verkopen. Verder zijn er nog de particuliere stichtingen zonder winstoogmerk en ook de handelsvoorraad van vastgoedbedrijven wordt ertoe gerekend.

Reageer op dit artikel