nieuws

Andere opzet Bouwbeurs

bouwbreed Premium

Onder de paraplu van de Week van de Bouw zullen er tijdens de Bouwbeurs 2015 meerdere beurzen en evenementen tegelijkertijd plaatsvinden. Zo loopt niet iedereen meer door elkaar heen. Ook komt er een nationaal bouwdebat met politici.

Voor verschillende doelgroepen wordt het makkelijker om routes uit te stippelen

Op deze manier wil de Bouwbeurs beter inspelen op de wensen van de verschillende doelgroepen, meldt beursmanager Martijn Carlier. “Nu is de beurs nog vooral een productgerichte tentoonstelling. Aannemers, ingenieurs, architecten en bouwvakkers lopen dwars door elkaar heen en het is maar de vraag of ze in de schaarse tijd die ze hebben vinden wat ze zoeken.”

Ook komen de aanbieders van bouwconcepten bij de productgerichte presentaties minder tot hun recht. Terwijl de markt volgens Carlier onherroepelijk in die richting beweegt. De concepten hoeven wat hem betreft niet per se een eigen beurshal te krijgen maar kunnen zich ook presenteren tijdens een congres. Op die manier is de beurs ook interessanter voor opdrachtgevers en projectontwikkelaars.

De plannen zijn volgens Carlier geen revolutie maar een doorontwikkeling van wat al eerder in gang is gezet. Er vinden immers al congressen plaats in het Bouwhuis, het Bouw & ICT-theater en het Renovatietheater. Ook is er het Gala van de Nederlandse Bouw waar de Bouwprijzen en Bouwpluimen worden uitgereikt. Met de Week van de Bouw hoopt de organisatie ook politici naar Utrecht te lokken. Bijvoorbeeld voor een nationaal bouwdebat met sleutelfiguren uit de bouw.

Hal 1 van het Jaarbeurscomplex wordt de thuishaven van de Gevelbeurs die tegelijkertijd plaatsvindt. Carlier: “Iedereen mag straks overal in, net als nu, maar we maken het voor de verschillende doelgroepen makkelijker om straks de interessante routes uit te stippelen. De sfeer per hal en evenement zal ook verschillen. Net zo goed als je nu bij Material Experience, dat veel architecten trekt, een heel andere sfeer aantreft dan op het ZZP-plein in hal 12. We gaan meer kleur bekennen.”

Over de beurs tot nu toe is Carlier niet ontevreden. “Hij is kleiner dan vorige keer, hal 7 hebben we afgesloten. Dat wisten we vooraf en we kennen ook allemaal de oorzaak en daarmee zijn er onvermijdelijk ook minder bezoekers. Maar donderdag was weer een ouderwets lekkere drukke beursdag.”

Tijdens de week van de Bouw begin februari 2015 zal de Bouwbeurs ook op donderdagavond open zijn. Op die manier hoeven bezoekers die in de loop van de middag binnenvallen niet al na een paar uur hun gesprekken af te breken, maar kunnen ze hun bezoek goed benutten. Op zaterdags zal de beurs niet meer open zijn.

Reageer op dit artikel