nieuws

Acties in railinfra nu onvermijdelijk

bouwbreed

De railinfrasector kan vandaag of morgen al acties verwachten. De toenadering die werkgevers hebben gezocht, is door vakbonden afgewezen.

Vakbonden wijzen toenadering Bouwend Nederland af

Bestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw wil niet zeggen waar en wanneer er precies acties zullen worden gevoerd. Zeker is echter dat ze doorgaan, laat hij weten. “En wel op zeer korte termijn.”

Bouwend Nederland riep bonden gisteren nog op tot nieuw overleg. Volgens de werkgeversorganisatie bestaat “in elke onderhandeling aan beide zijden ruimte” en moet het dus mogelijk zijn om uit de impasse te komen.

Crombeen ziet dat anders. Hij benadrukt dat de spooraannemers op geen enkele mogelijke manier aan de eisen van de bonden tegemoet willen komen en ziet dan ook geen aanleiding om weer te gaan onderhandelen. “Na ons ultimatum van een week geleden hebben ze via een briefje aangegeven dat er een loonbod van 1,35 procent op tafel ligt. Dat is op zich opmerkelijk, want het laatste bod dat wij hebben ontvangen, bedraagt 1 procent. Maar ook die 1,35 procent loonsverhoging is niet genoeg.”

Concurrent

De bonden eisen 2,5 procent meer loon, maar willen bovenal afspraken maken over behoud van werkgelegenheid en vakmanschap. “Maar ook dat willen ze niet”, constateert Crombeen. Werkgevers spreken dat tegen. Het voorstel van bonden om bij een wisseling van een onderhoudscontract ook de betrokken spoorarbeiders uit te wisselen, zien ze echter niet zitten. Daarbij voeren ze aan dat aannemers vaak jarenlang hebben geïnvesteerd in hun personeel. Hen zomaar naar de concurrent laten gaan, zou kapitaalvernietiging zijn.

“De eis van bonden leidt bovendien tot oneerlijke concurrentie”, stelt Bouwend Nederland. “Immers, nieuw toetredende spooraannemers kunnen dan met lage prijzen inschrijven omdat ze gekwalificeerd personeel als vanzelf kunnen overnemen.”

De spooraannemers vinden het ook lastig om cao-afspraken te maken juist nu een felle discussie wordt gevoerd met ProRail over haar aanbestedingswijze. “De uitkomsten daarvan zijn bepalend voor de afspraken die we op het vlak van arbeidsvoorwaarden kunnen maken.”

Reageer op dit artikel