nieuws

Aanbesteding 
miljoenenproject ongeldig verklaard

bouwbreed

De gemeente Maasgouw heeft een aanbesteding voor de bouw van een brede maatschappelijke voorziening in Thorn ongeldig verklaard. Volgens de gemeente zouden de bedrijven die het laagst inschreven namelijk geen zogeheten K-verklaring bij de inschrijving hebben gevoegd.

Zo’n verklaring wordt afgegeven als bewijs dat er geen onrechtmatige mededingingsafspraken zijn gemaakt met andere gegadigden. De aanbesteding moet over, en dat betekent uitstel van vele maanden voor het miljoenenproject.

Het ging om een meervoudige onderhandse aanbesteding, waarvoor de gemeente voor het bouwdeel vijf aannemers en voor het werktuigbouwkundige en het elektrotechnische deel telkens vier installatiebureaus uitgenodigde.

Tijdens deze aanbesteding zijn Renovatiebouw Paul Corstjens uit Thorn voor de bouw, een bedrijf uit Venlo voor het werktuigbouwkundige en uit Echt voor het elektrotechnische deel als laagste inschrijvers naar voren gekomen.

Volgens de gemeente heeft echter geen van deze drie inschrijvers een K-verklaring toegevoegd. “Omdat het hier een nalatigheid betreft, die volgens vaste jurisprudentie niet herstelbaar is, hebben wij daarom alle drie de inschrijvingen ongeldig verklaard”, aldus het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Die handelwijze is aannemer Paul Corstjens in het verkeerde keelgat geschoten. Hij is een rechtszaak tegen de gemeente begonnen. Corstjens bevestigt dat hij de laagste inschrijver was voor de bouw van de basisschool, verenigingszaal, bibliotheek en 24 woningen in het centrum. De aannemer uit Thorn hield gisteren vol dat hij wel degelijk een K-formulier had toegevoegd, heel anders dan de gemeente beweert. “We duwen altijd een K-formulier bij de envelop”, zei Corstjens.

“We zijn een gerenommeerd bedrijf met 35 jaar ervaring in het bouwen van scholen. We zijn altijd eerlijk geweest, proberen het hoofd boven water te houden, en dan gebeurt zoiets”, aldus Corstjens. Het kort geding dient op 27 maart voor de rechtbank in Roermond.

Reageer op dit artikel