nieuws

Aanbesteders zetten installateurs in de wachtkamer

bouwbreed

Installateurs zitten steeds vaker in wachtkamerconstructies. Opdrachtgevers proberen zo bij aanbestedingen een extra troef achter de hand te houden voor het geval de gunning met de winnaar mislukt.

Steeds meer installateurs kaarten het fenomeen aan bij SMI, de aanbestedingswaakhond van Uneto VNI. De Stichting Marktwerking Installatietechniek waarschuwt inschrijvers niet te snel akkoord te gaan met zo’n overeenkomst. Juridisch mag de constructie wel, maar is vooral bedoeld als na gunning de winnaar niet tot een contract komt. Het lijkt een prettig idee om in deze tijden als eerste boven te drijven als de lopende onderhandelingen niet tot een contract leiden, maar er zit ook een vervelende keerzijde aan: “Allereerst is de constructie nogal eenzijdig, want de ‘wachtende’ inschrijver is eraan gebonden, terwijl de aanbesteder vaak de vrijheid behoudt om de wachtende partij al dan niet op te roepen.

Reageer op dit artikel