nieuws

Zon weren met onzichtbaar roterende molentjes

bouwbreed Premium

Ruim 25 studenten van de TU Delft hebben zich het afgelopen halfjaar gebogen over nieuwe manieren om zon te weren. Het meest vernieuwende resultaat is Shaping Wind: een zonwering met roterende molentjes, die door hun snelheid bijna onzichtbaar zijn en dus het uitzicht niet verstoren.

Shapi ng Wind is niet alleen erg origineel en vernieuwend, het is ook een van de weinige ontwerpen voor buiten. Dit is een voordeel, omdat dan niet alleen de straling van de zon wordt geweerd, maar ook haar warmte . Doordat de molentjes snel draaien, kunnen ze eventueel een rol spelen in de ventilatievoorziening van het gebouw. Of wellicht in de energieopwekking. Dit kunnen studenten Josien Kruizinga en Bao Ngoc in de komende anderhalf jaar doorontwikkelen.

Een ander veelbelovend product is Funshading. Deze zonwering bestaat uit meerdere lagen folie die aan een bovenregel hangen en ten opzichte van elkaar bewegen doordat deze regel kantelt. De folie is bedrukt met horizontale strepen en met delen van een tekening of opschrift. Wanneer de regel kantelt, beweegt het beeld en verandert het opschrift of de tekening. Ontwerpers Rianne den Ouden en Lisa van Schagen hadden bijvoorbeeld het beeld gecreeërd van een lopende man. Dit vraagt wel vijf lagen folie – en dus een fikse spouw.

Mooi aan de Shape Memory Facade is het uitgangspunt dat geen energie mocht worden toegevoegd. Farid Bonssihamid, Dimitis Sampatakos en Erfan Zoakman maakten een scharende zonwering uit geheugenmetaal. Wanneer het warm wordt, openen de scharen zich. Daarbij trekken ze een zwart translucent doek mee, dat de zon weert. Als het afkoelt, gaan de scharen weer dicht. Aangezien het metaal reageert op warmte, moet de zonwering in de spouw worden geplaatst.

De zonweringen werden onder leiding van Marcel Bilow ontwikkeld in het ‘Bucky Lab’: een lesprogramma dat studenten Bouwkunde twee jaar lang uitdaagt om vernieuwende ontwerpen te bedenken en uit te voeren.

Reageer op dit artikel