nieuws

Watergevulde slangen als tijdelijke dijk

bouwbreed

Een tijdelijke dijk opgebouwd uit dikke watergevulde slangen. De firma Mobildeich en Ceno-tec brengen die aan de man op de vakbeurs BAU in München.

Kunstmatige dijk kan tot 2,60 meter water keren

De Duitse ingenieur Walter Wagenhuber bedacht de dijk tien jaar terug toen Dresden geplaagd werd door hoog water en delen van de stad blank kwamen te staan. Hij zag met lede ogen aan hoe het leger worstelde met zandzakken en bedacht dat dat veel slimmer moest kunnen. Net als BAM Civiel in Nederland deed met haar Box Barrier, besloot hij water te keren met water. Alleen koos hij daarvoor geen stijve kunststof bakken, zoals de Nederlandse aannemer, maar uit de kluiten gewassen brandweerslangen die hij vulde met water.

Twee of drie van die slangen, bij elkaar gehouden door een net vormen een tijdelijke dijk die tot maximaal 2,60 meter water kan keren. Wagenhuber, die een achtergrond had in de prefab beton ging een samenwerking aan met fabrikant van technisch textiel Cenotec.

Inmiddels is de mobildeich een volwassen product dat regelmatig is ingezet bij hoogwater op diverse plekken in Duitsland. Sommige waterschappen en brandweerkorpsen hebben dijken in voorraad voor beruchte locaties die bij hoog water gauw gevaar lopen. Er zijn volgens Gabriele Eickmeier van Ceno-tec wel contacten geweest met Nederlandse waterschappen, maar dat heeft nog niet geleid tot aanschaf van een flexibele tijdelijke waterkering. Het bedrijf heeft bij Hamburg ook een paar dijken op voorraad van verschillende afmetingen ten behoeve van de verhuur.

Het net om de slangen geeft de constructie een voorspanning en verdeelt de trekkrachten over een groter oppervlak, zodat piekbelastingen door onregelmatigheden in de ondergrond opgevangen kunnen worden. Zodra de slangen in positie liggen wordt er een zeil overheen getrokken dat met een flap aan de waterkant voorkomt dat de dijk onderspoelt. De flap wordt met een stalen ketting op zijn plek gehouden. Op die manier wordt volgens Eickmeier ook voorkomen dat als het water stijgt tot boven de kerende hoogte, de dijk komt opdrijven. Hij wordt door de waterdruk op de flap vast tegen de bodem geduwd. De dijk is dus overstroombaar en blijft gewoon liggen.

Reageer op dit artikel