nieuws

Vechtmarkt houdt nog jaren aan

bouwbreed

De vechtmarkt in de bouw houdt minstens nog een paar jaar aan. Dat verwacht het economisch bureau van ING.

Overcapaciteit op hoogste punt sinds crisis

Oorzaak is de grote overcapaciteit in de sector. Die ligt volgens Jan van der Doelen, bouwsectorspecialist bij de ING, op het hoogste punt sinds de crisis. “Sinds 2008 is de productie met 20 procent gedaald. Maar de productiecapaciteit is nog niet 20 procent lager”, verklaart de bouweconoom. “Het aanpassen van de productiecapaciteit laat zich niet zo makkelijk dwingen.” Het gaat voornamelijk om overtallig personeel. Door voor lagere prijzen in te schrijven, wordt dit personeel aan de slag gehouden. “Op lange termijn ga je daarmee natuurlijk geen stabiele exploitatie mee draaien. De sector zal uiteindelijk een nieuwe balans vinden.”

Hoe meer overcapaciteit hoe meer prijsconcurrentie. De vechtmarkt op dit moment is volgens Van der Doelen op dit moment dan ook erger dan bijvoorbeeld een halfjaar geleden. De bouweconoom verwacht dat de vechtmarkt zeker nog twee jaar zal aanhouden nadat de markt ergens in de komende jaren “uitbodemt”.

Onderhoudsbedrijven merken minder van de strijd. Die krijgen te maken met een inhaalvraag, verwacht ING. De bankeconomen gaan er daarbij vanuit dat in de loop van dit jaar het vertrouwen weer voorzichtig terugkeert. Vastgoedbezitters die bijvoorbeeld verduurzamingsvraagstukken voor zich uitschoven, pakken hun onderhouds- en renovatieprojecten de komende tijd weer op. Dit jaar en volgend jaar verwacht ING een voorzichtige groei voor onderhoudsbedrijven in de woningbouw: +1,0 procent (2013) en +2,0 procent (2014). Ook het onderhoud van utiliteitsbouw gaat voorzichtig de goede kant op: +0,5 procent (2013) en +2,0 procent (2014).

Schaarste

De bouw van nieuwbouwwoningen moet langer wachten op herstel. “Ergens in 2013 zal de nieuwbouwproductie de bodem aantikken”, verwacht Van der Doelen. Pas in 2015 komt de productie weer goed op gang. “We hebben te maken met schaarste en een grote latente vraag. Er is niet veel voor nodig voor die vraag om zich te openbaren. Daar ben ik van overtuigd.” Iedereen wacht bij wijze van spreken tot het verlossende woord gesproken wordt. ING gaat uit van 49.000 opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2013 en 50.000 in 2014.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels