nieuws

Van Pernis: 2013 wordt jaar van de ingenieur

bouwbreed Premium

Economische groei vraagt sterke innovatie en een hoge mate van creativiteit. Daarom is volgens president Martin van Pernis van Kivi Niria 2013 bij uitstek geschikt om het jaar van de ingenieur te worden.

“We moeten dit jaar de woorden recessie en bezuiniging vervangen door groei en het grijpen van kansen”, roept Van Pernis op in zijn nieuwjaarstoespraak. “Ingenieurs staan aan de basis van de sterke ontwikkelingen in China, Korea en Brazilië. Maar ook in Duitsland, Polen en Frankrijk.”

Ingenieursorganisatie Kivi Niria spant zich in om de technische studies beter voor het voetlicht te krijgen. De eerste successen tekenen zich af. De Technische Universiteit Eindhoven meldt voor het studiejaar 2012/2013 een groei van 14 procent. Het aantal vrouwelijke aanmeldingen steeg zelfs met 50 procent.

Om de tekorten aan hoogopgeleide technici weg te werken, zou volgens Kivi Niria 40 procent van de afstudeerders techniek als specialisme moeten hebben. Vorig jaar beperkte de oogst zich slechts tot 1,6 op de 10.

“In een dialoog met de politiek zullen we blijven aandringen op stimulering van techniek in alle vormen van onderwijs. Dus ook in het lager onderwijs”, zegt Van Pernis. “We ondersteunen het in het regeerakkoord voorgestelde techniekpact, onder de nadrukkelijke voorwaarde dat het niet weer ontaardt in een goedbedoelde studie maar komt tot daadwerkelijke uitvoering.”

Om geen drempels op te werpen voor degenen die een studie techniek overwegen, bepleit de ingenieursorganisatie om bij de invoering van het sociale leenstelsel techniekstudenten de eerste twee jaar financiële compensatie te geven. Na twee jaar (in 2016) kan dan een evaluatie plaatsvinden of het lokkertje tot de aanwas van meer technische studenten leidt. Inspanningen worden gepleegd om te komen tot een Europese dag van de ingenieur. Nederland zet 20 maart de vernufteling in het zonnetje. België vraagt op soortgelijke wijze aandacht voor de ingenieur. Gezien het internationale karakter van de branch e bestaat volgens Van Pernis alle reden tot een Europese dag.

Reageer op dit artikel