nieuws

Toeleverancier laat architect links liggen

bouwbreed Premium

Toeleveranciers en producenten van bouwmaterialen proberen hun waar steeds vaker bij de aannemer of opdrachtgever aan de man te brengen. Architecten komen er niet meer aan te pas.

‘Wie betaalt, bepaalt nu eenmaal’

Dat signaleert directeur Peter Fraanje van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB). De trend is drie à vier jaar geleden ingezet. “Zo’n beetje bij het begin van de bouwcrisis.” Met name toeleveranciers en producenten die gespecialiseerd zijn in gevels en daken, “de buitenkant” van woningen en utiliteitsgebouwen, verleggen hun aandacht. “Vroeger moesten zij zich tot de architect wenden als ze gevelstenen of dakpannen wilden verkopen. Die ging tenslotte over het uiterlijk van het gebouw. Nu is degene die betaalt, toch ook vaak degene die bepaalt.”

Commercieel directeur Dick Winkelmeijer van Wienerberger beaamt dat. “De beslissingsbevoegdheid van de architect lijkt te verzwakken. Je merkt dat degene die met de portemonnee rondloopt, zegt: Ik maak zelf wel uit met wat ik bouw. Dat is heel plat gezegd, maar wel de waan van vandaag.”

Het concern is zijn klanten de laatste jaren anders gaan benaderen. Winkelmeijer: “We proberen wat dichter bij beslissers in de keten te kruipen. De grote zelfontwikkelende aannemers en de woningbouwverenigingen bijvoorbeeld. Wie betaalt, bepaalt nu eenmaal.”

Regisseur

De architect wordt steeds minder belangrijk in het bouwproces, stelt Fraanje. “Lean bouwen is steeds vaker de norm. Er is minder één regisseur, zoals vroeger. Het draait meer om samenwerking. Als toeleverancier of producent ga je tegenwoordig gewoon zelf met de opdrachtgever om tafel.” Daardoor worden producten anders in de markt gezet, stelt Fraanje. “Neem bijvoorbeeld zo’n smalle gevelsteen, waardoor er meer isolatiemateriaal in de spouw kan. Zo’n innovatie is denk ik makkelijker te verkopen aan een bouwer of opdrachtgever dan aan een architect. Waarom? Het is de manier van denken, denk ik. Praktischer.”

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

> Pagina 6: ‘Dichter bij beslissers in de keten kruipen’

Reageer op dit artikel