nieuws

Technologie is hefboom naar duurzaamheid

bouwbreed

De wereld heeft de technologie hard nodig om duurzamer te worden. Volgens econoom Herman Wijffels verkeert de samenleving op een evolutionair keerpunt omdat voortgaan op de huidige wijze geen optie is,

Tijdens de bijeenkomst onder het motto Creating Tomorrow, georganiseerd in het kader van 125 jaar Arcadis en Heidemij, vochten schrikbeelden en hoop om de hoogste aandacht. Prominente sprekers passeerden de revue evenals enthousiaste jongeren die opgesloten in een villa hun hersens pijnigden om tot creatieve oplossingen te komen. Grote gemene deler: we laten toch niet gebeuren dat we ons gezamenlijk en met open ogen in de afgrond storten?

“We zijn inmiddels met zo veel mensen op de wereld dat we moeten leven van de stroom, niet van de voorraad”, hield Wijffels voor. “We hebben een historie van leegroven. De grondstoffen raken op. De mens moet zich weer positioneren midden in de natuur.”

De hoogleraar duurzaamheid aan de universiteit van Utrecht – voorheen topbestuurder van de Rabobank en Wereldbank, als informateur architect van het kabinet Balkenende IV – ziet vanuit de samenleving hoopvolle initiatieven. Ook het bedrijfsleven beweegt. Geen ondernemer lapt nog langer duurzaamheid a an zijn laars. De politiek is niet langer de weg kwijt.

“ De twee jaar voor het huidige kabinet was bij mij het stampvoeten een voortdurend fenomeen. Staatssecretaris Henk Bleeker heeft, met zijn sterk verouderde ideeën, een ongelooflijk spoor door dit land getrokken. Niet voor niets heb ik mijn partijgenoot een toekomst gewenst tussen zijn pony’s. Waarom in Nederland geen duurzame ontwikkeling tot stand is gekomen zoals in Duitsland? Dat heeft puur te maken met oude belangen. De staat – die naar zijn belastingen kijkt – en de energiebedrijven houden duurzame ontwikkelingen tegen.”

In Arnhem viel te horen dat waarschijnlijk rond 2040 de wereld een tekort heeft aan schoon drinkwater. Hoogleraar Louise Vet betoogde dat de natuur geen afval kent en we d aarom van een lineaire naar een circulaire economie moeten. Afval is immers voedsel. Kunst alleen om op de kring sluitend te maken. Met hulp van de ingenieurs. Vet wuifde het beeld weg van de financiële crisis. Nee, wat we nu meemaken is in de ogen van de ecoloog een heuse systeemcrisis.

John D. Liu confronteerde met kaalslag en herstel van een Chinees löss-plateau. Diep triest hoe het welvarend landbouwgebied door uitputting tot een woestenij was geworden. Indrukwekkend hoe het gebied met slimme landinrichting binnen enkele tientallen jaren weer tot leven kwam. “Welvaart en welzijn zijn afkomstig v a n goed functionerende ecosystemen. In de huidige economie wordt de ecologie niet op waarde geschat.”

Grensoverschrijdend

De Chinees stelt dat Nederland, met al zijn kennis om land in te richten, een rol heeft te spelen in de gehele wereld. De problemen zijn grensoverschrijdend en dan kun je maar beter te rade gaan op de plek waar ze de beste oplossingen heb ben.

Reageer op dit artikel