nieuws

‘Strukton Rail manipuleerde aanbestedingen onderhoud’

bouwbreed

Strukton Rail traineert de omstreden heraanbesteding van het prestatiegerichte onderhoudscontract (pgo) Eemland met opzet. Elke maand vertraging levert de spoorbouwer 1,2 miljoen euro op. Bovendien zou Strukton zich schuldig hebben gemaakt aan “manipulatief aanbesteden”.

Zo zette ProRail gisteren de toon in het kort geding dat Strukton Rail tegen de spoorwegbeheerder aanspande. Strukton Rail eist dat ProRail pgo Eemland voor de derde keer aanbesteedt. De tweede procedure die betere kwaliteit nastreefde en onrealistische biedingen moest tegengaan zou volstrekt onnavolgbaar zijn geweest voor de vier grote spoorbouwers in Nederland.

De advocaten van ProRail en Asset Rail (winnaar van de heraanbesteding) pareerden alle kritiek en kaatsten de bal terug. “Strukton maakt zich hier zorgen over de kwaliteit van het spoor, maar buitte de door haar bediscussieerde pgo-systematiek het meest uit”, betoogde de raadsman van Asset Rail.

Volgens Asset Rail en ProRail sjoemelde Strukton met het ‘storingsprofiel’ in aanbestedingen. Hoe lager het profiel, hoe hoger de fictieve korting op de aanneemsom. Die korting kon oplopen tot 60 procent van de contractwaarde. Strukton calculeerde in dat het die beloften niet kon waarmaken, aldus Asset Rail. De boetes die volgden, vielen in het niet bij de verkregen kortingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels