nieuws

Stiekem proefstukken testen op brandveiligheid

bouwbreed

Efectis opent dit voorjaar een test- en kenniscentrum voor brandproeven waar de klanten elkaars proefstukken niet kunnen zien. Ook worden de ovens uitgerust met camera’s, zodat gebruikers hun klanten op afstand kunnen laten meekijken.

Efectis Nederland (het voormalige Centrum voor Brandveiligheid van TNO) gebruikt nu nog de testfaciliteiten die TNO 25 jaar geleden inrichtte. Die voldoen echter niet aan de huidige eisen op het gebied van privacy. De ene leverancier wil namelijk niet dat de andere ziet hoe zijn producten in elkaar zitten.

Op de nieuwe locatie krijgt elke klant een afgescheiden ruimte voor de opbouw van zijn proefstuk. Als de proefstukken moeten drogen of uitharden, wat soms weken kan duren, kan dit ook uit het zicht. De opbouwruimtes zijn middels een sluis gescheiden van de hal waar te tests plaatsvinden. Daardoor kan het opbouwen tijdens het testen doorgaan.

Aan de andere kant van het privacyspectrum, willen sommige bedrijven hun klanten juist laten meekijken. Een gevelbouwer die een glazen gevel laat testen voor een gebouw in Madrid, heeft er belang bij dat de opdrachtgever de test vanuit zijn eigen kantoor kan volgen. Zo hoeft hij niet naar Nederland te komen en raakt hij wel overtuigd van de kwaliteit van de constructie. Om aan deze wens tegemoet te komen, worden camera’s in de oven ingebouwd.

De oven meet straks 8x4x4 meter en wordt modulair opgebouwd. Daardoor kan Efectis hem relatief eenvoudig uitbreiden. De modulaire opbouw is een primeur. Efectis heeft het systeem samen met de Turkse ovenbouwer Sistem Teknik ontwikkeld.

Reageer op dit artikel