nieuws

Steenwol/aerogel in
binnenisolatie

bouwbreed

In de fabriek van Rockwool staat een productielijn voor Aerowool, een isolatiemateriaal van steenwol en aerogel, de basis voor het Aerorock-isolatiesysteem voor de binnenzijde van gevels.

Producent Rockwool mikt op toepassing in monumenten

“We houden het product low profile ”, deelt een woordvoerster van Rockwool mee. “Het is bedoeld voor een nichemarkt, het aan de binnenzijde isoleren van gevels, bijvoorbeeld van monumentale panden. Het systeem is vrij prijzig, zo’n 698 euro per vierkante meter. De aerogel maakt het zo duur.”

Steenwol bestaat uit vezels van bij 1500 graden Celsius gesmolten basalt, aerogel wordt vervaardigd van kiezelzuur uit zand. De twee materialen worden voor de uithardingsoven gemengd. Het resultaat is een plaat die steviger en in verhouding zwaarder is dan harde dakplaten van steenwol. Dankzij de aerogel isoleert Aerowool buitengewoon goed, met een warmtegeleidingscoëfficient van 0,019 W/mK.

De basisplaat wordt voorzien van een gipsplaat, met daartussen een dampdicht folie. Zo ontstaan de elementen van het Aerorock-systeem: dunne platen (20 millimeter dik) voor dagkanten en achter radiatoren, standaardplaten (50 of 30 millimeter dik) voor de binnenzijde van de gevel en wigvormige platen (verlopend van 26 naar 14 millimeter) voor binnen- en woningscheidende wanden en plafonds, om koudebruggen te voorkomen. De Aerorock-platen worden door een vakman met een speciale mortel op de ondergrond gelijmd. Een andere lijm vult de naden tussen de platen. Voor de aansluitingen op kozijnen levert Rockwool een elastische kit.

Schimmelvorming

Het Aerorock-systeem is getest in twee appartementen in Denemarken. De woning op de begane grond had een beetje last van schimmelvorming, de woning op de eerste verdieping helemaal niet. Het is dus zaak om het systeem bedachtzaam toe te passen. Alle aansluitingen, voegen en doorvoeren moeten blijvend luchtdicht afgesloten zijn. De buitengevel moet goed bestand zijn tegen slagregen. Het vochtgehalte en de temperatuur van de binnenruimte moeten passen bij bewoning.

Door de prijs en de randvoorwaarden heeft Aerorock niet overal de voorkeur als isolatiesysteem. Maar in bepaalde gevallen, zoals bij gevels van monumenten, kan het een aantrekkelijke oplossing zijn.

Reageer op dit artikel