nieuws

‘Rabo renoveert alleen duurzaam’

bouwbreed Premium

“ Lopendebandwerk”, zo noemt Otto Verbaan van Rabo Eigen Steen Nieuwbouw inmiddels duurzaam renoveren. Binnenkort begint Dura Vermeer Bouw Rosmalen met de aanpak van het voormalige bedrijfsverzamelgebouw Prinsenhof aan Vlaszak/Kloosterplein in Breda. De volgende renovatie wordt alweer voorbereid.

Tegen de tijd dat de bouwvak begint hoopt Verbaan het gebouw over te dragen aan Rabobank Breda. Intussen bereidt de manager Ontwikkeling en Advies van Rabo Eigen Steen de duurzame renovatie voor van een voormalige bunker van De Nederlandsche Bank in Heerlen. “Duurzame renovatie is voor ons zo’n beetje de standaard tegenwoordig”, zegt Verbaan. “Totale renovatie is onder de streep goedkoper dan sloop en vervangende nieuwbouw.”

Het ontwerp van de renovatie van Prinsenhof wordt gecertificeerd volgens het Breeam-label Very Good. Dat komt mede door de deels groene gevels en daken en door de wko-installatie die het gebouw via klimaatplafonds op temperatuur houdt, zegt Verbaan. Zonnepanelen ontbreken. “Die renderen niet omdat het zonlicht onder een verkeerde hoek op het dak valt.”

De renovatie helpt volgens Verbaan de leegstand te verminderen in de Bredase binnenstad. Het pand aan Vlaszak/Kloosterplein was al voor een deel verlaten en dreigde helemaal leeg te komen staan. “Door deze nieuwe invulling met de Rabobank krijgt een oud gebouw een nieuw leven.” Al is ‘oud’ naar zijn mening een relatief begrip. “Het pand stamt uit 1990.”

Het voormalige bedrijfsverzamelgebouw heeft een half verdiepte parkeergarage en vier lagen kantoorvloer met een totaal bruto vloeroppervlak van 9420 vierkante meter. De Bont CS architecten uit Breda ontwerpt het cascodeel. Wolf+Dikken Adviseurs uit Wateringen tekent voor het installatie- en bouwfysicadeel inclusief de Breeam-certificering voor het ontwerpgedeelte. Pieters Bouwtechniek is belast met de constructies.

Reageer op dit artikel