nieuws

Projecten van Duurzaam energiebedrijf van start

bouwbreed

Het Duurzaam (energie) Bedrijf (DeB) en de eerste negen projecten zijn gepresenteerd. Het gemeentelijke initiatief kan hiermee van start gaan.

Het gaat hier om een bedrijf waarbij de geïnvesteerde gelden tussen 2 en 15 jaar worden terugverdiend. De gemeentelijke investering bedraagt 3,3 miljoen, het bedrijfsleven heeft dat verhoogd naar 32 miljoen. De eerste gelden worden in 2014 terug verwacht en kunnen dan opnieuw worden geïnvesteerd. Hiermee wordt een stevige impuls gegeven voor de lokale ondernemers en inwoners op het gebied van duurzame innovatie in een moeilijke economische tijd.

De meeste projecten zijn gericht op het opwekken van duurzame energie. Lokale bewoners, bedrijven en instellingen profiteren hiervan. Wanneer de projecten die nu klaar liggen worden gerealiseerd, haalt de gemeente haar doelstellingen voor duurzame energieproductie en CO 2 -reductie voor 2014 en verder.

Investering

“Deze opzet van het DeB is uniek in Nederland, omdat zowel een bedrijf wordt opgericht als de volledige financiële bijdrage van de gemeente en partners meteen is geïnvesteerd. Door de gemeentelijke deelname in deze projecten wilde de markt in deze tijd ook graag investeren, waardoor de investering tien keer hoger is geworden”, aldus wethouder John Nederstigt.

“Negen ondernemers staan te trappelen om hun duurzame projecten op te starten in Haarlemmermeer. Ze realiseren niet alleen veel schone stroom in de polder, waar alle bewoners en bedrijven van kunnen profiteren, maar ook werkgelegenheid en bewustwording. We geven duurzaamheid een gezicht. Dit is samen waarde creëren in optima forma”, zegt Andrea van de Graaf, kwartiermaker van DeB.

Doel van het bedrijf is meer energiebesparing en opwekking van duurzame energie. De gemeente wil dit snel bereiken en, omdat duurzaamheid lonend is, met een goed rendement uit de beschikbare middelen. Het DeB krijgt de opdracht om door cofinanciering van initiatieven van marktpartijen duurzame investeringen te versnellen. Hierdoor is er winst op twee manieren. Ten eerste dat meer geld beschikbaar komt voor investeringen in duurzame projecten en ten tweede dat alle investeerders, dus ook het DeB, hun investering terugkrijgen Vrijgekomen kapitaal wordt geïnvesteerd in nieuwe projecten. Hiermee realiseert de gemeente versnelling en opschaling. Feitelijk gaat het dus om een revolverend fonds zoals ‘Den Haag’ dat ooit ook wilde. Dat is echter gesneefd in de bezuinigingsoperaties.

Reageer op dit artikel