nieuws

Overijsselse bouw hard onderuit

bouwbreed

Het aantal bouwfaillissementen is in Overijssel het afgelopen jaar verdubbeld.

Sinds zomer 2012 veel faillissementen grote bouwbedrijven

In 2012 gingen 187 bedrijven uit de bouwsector in Overijssel failliet, blijkt uit door Cobouw opgevraagde gegevens van kredietinformatiespecialist Graydon. Vorige week constateerde het UWV al dat de werkloosheid onder bouwpersoneel vooral in Overijssel en Gelderland oploopt. In Gelderland steeg het aantal faillissementen in de bouw met 50 procent naar 249 bedrijven.

Alleen in Zeeland steeg het aantal faillissementen relatief gezien harder dan in Overijssel: met 145 procent. In die provincie is de bouw echter veel beperkter actief. 27 Bouwbedrijven en bouwgerelateerde bedrijven gingen vorig jaar in de zuidelijke provincie bankroet.

Ook in Utrecht, Friesland en Drenthe was er sprake van een grote groei in het aantal faillissementen vergeleken met vorig jaar: een stijging van rond de 70 procent.

Het aantal faillissementen van middelgrote en grote bouwbedrijven loopt vooral sinds juli van 2012 snel op. In 2012 gingen tien bedrijven met meer dan honderd personeelsleden failliet; negen van deze bedrijven sneuvelden na juli.

Marge

De bouw wordt harder getroffen dan andere sectoren. Per kwartaal gaat een op de vierhonderd bedrijven failliet. Buiten de bouw is de kans om ten onder te gaan twee keer zo klein.

Het aantal bedrijven dat werd opgeheven daalde vergeleken met voorgaande crisisjaren. In het laatste kwartaal van 2012 werden 4100 bouwbedrijven opgeheven, 2 procent van het totaal aantal bouwbedrijven. In 2011 werden op het eind van het jaar 8.000 bedrijven opgeheven, dat was maar liefst 4 procent van de bedrijven. Toch wijkt het beeld niet af van andere sectoren. Ook daar trok in 2011 4 procent en in 2012 2 procent van de eigenaren zelf de stekker uit het bedrijf.

Sinds de crisis zijn bouwers minder solvabel geworden en wordt er minder nettorendement gehaald, blijkt verder uit de gegevens van Graydon. De gemiddelde solvabiliteit in de bouw is 22,6 procent (cijfers 2010), terwijl die een paar jaar eerder nog 26,4 procent was. De nettomarge zakte van 4,0 procent (2007) naar 1,6 procent (2010).

De nettoresultaten zijn gemiddeld 30 procent teruggelopen vergeleken met 2007.

Reageer op dit artikel