nieuws

‘Overheid greep te laat in’

bouwbreed

De problemen op de woningmarkt waren kleiner geweest als de overheid in de jaren negentig had ingegrepen.

Deskundigen: Vaker gewaarschuwd kabinet negeerde risico’s tophypotheken

Dat stelden meerdere deskundigen op de eerste verhoordag van de parlementaire commissie huizenprijzen. Kritiek klonk er vooral op de opkomst van de tophypotheken.

Sociaal geograaf Manuel Aalbers van de Universiteit van Amsterdam: “Banken ontwierpen hypotheekproducten waarmee de consument zoveel mogelijk kon profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Hypotheekbemiddelaars kregen fors hogere premies als ze deze hypotheken verkochten. De overheid had toen moeten ingrijpen en moeten zeggen: dit kost ons te veel geld. Voor dit type hypotheken geldt geen aftrek.”

De prijs van een woning steeg tussen 1984 en 1998 met 100 procent. Over een langere periode was er zelfs sprake van een vervijfvoudiging, verklaarde Gerbert Hebbink, onderzoeker van de Nederlandsche Bank. “De daling van 16 procent sinds het uitbreken van de crisis valt wat dat betreft eigenlijk best mee.” Toch vindt ook Hebbink dat het kabinet eind jaren negentig had moeten ingrijpen. “Wij hebben vaker gewaarschuwd voor snel stijgende schulden. Ook over de risico’s van tophypotheken schreven wij al lang geleden rapporten. Waarom er niet naar ons is geluisterd? Het politieke klimaat was er niet naar.”

Een spoedig herstel van de woningmarkt valt niet af te dwingen, betoogden alle deskundigen. Banken hebben geen geld. Pensioenfondsen op de woningmarkt betrekken, zoals minister Blok (wonen) nu onderzoekt, zal weinig opleveren. “Misschien dat pensioenfondsen interesse hebben in de NHG-hypotheken, maar banken willen hun tafelzilver niet kwijt”, vatte Frans Schilder van de Amsterdam School of Real Estate samen. Dat dit kabinet uitgerekend corporaties aanpakt, is funest voor de woningmarkt benadrukte Aalbers: “In crisistijd hielden juist zij de de woningbouwproductie op gang.”

Reageer op dit artikel