nieuws

Opzetleuning beschermt steigerbouwer tegen vallen

bouwbreed

Steigers opzetten zonder te zijn aangelijnd. Dat kan veilig met de opzetleuning die Harsco ontwikkelde.

Prijswinnende noviteit maakt aanlijnen overbodig

De 9 kilo zware leuning wordt geplaatst vanaf een lager niveau, nog voordat de steigerbouwer de steigerplanken boven zijn hoofd neerlegt. Op het moment dat hij omhoogklimt om de schoren, nieuwe staanders en de definitieve leuning te plaatsen treft hij dus al een valbeveiliging aan en hoeft zich daardoor niet aan te lijnen, wat zijn bewegingsvrijheid enorm vergroot.

“Opbouw van een steiger gaat dus sneller en veiliger”, aldus Jeroen Sluik van Harsco. Nadat de definitieve leuningen zijn geplaatst wordt de opzetleuning weer verder omhoog geschoven, voor de volgende slag. Helemaal boven kan de leuning blijven zitten zonder dat hij iemand in de weg zit of de werkruimte beperkt. Bij de afbouw van de steiger wordt de leuning weer mee naar beneden getrokken. De aluminiumconstructie kan vanaf twee niveau’s in zijn beveiliging worden getrokken en ontgrendeld. De opzetleuning won deze week een veiligheidsprijs van Casos, een groep bedrijven die bouw- en onderhoudswerkzaamheden uitvoert voor de NAM. Sluik: “Nergens zijn de veiligheidseisen zo hoog als in de petrochemie. Daarom zijn we ook zo blij met de prijs, want de industriële steigerbouw is toch de hogeschool van de steigerbouw. Als het hier werkt, werkt het overal.”

De noviteit is afgelopen jaren getest bij een petrochemiebedrijf in het Ruhrgebied. Daar heeft hij zich onder heel uiteenlopende omstandigheden op complexe steigers bewezen, net als bij diverse kleinere bouwplaatsen. Het systeem werkt niet alleen prettiger, maar is volgens Sluik ook een stuk veiliger. “Met een leuning voorkom je immers dat iemand valt, terwijl je met aanlijnen alleen de val breekt. Daarna is het nog zeer de vraag hoe een onfortuinlijke steigerbouwer er aan toe is en is het zaak dat hij binnen een minuut of tien bevrijd wordt uit zijn harnas, anders treden er beknellingsverschijnselen en andere complicaties op. Als iemand 40 meter boven de grond bungelt aan een industriële steiger in aanbouw, is zo’n bevrijdingsoperatie geen sinecure”. De opzetleuning is geschikt voor zowel het cupsysteem als voor andere steigersystemen. Een kant-en-klaar product is het nog niet, maar het zou Sluik niet verbazen als Harsco de gepatenteerde vondst laat zien tijdens de Bouwbeurs volgende week.

Reageer op dit artikel