nieuws

Opblaaswand weert geluid tot 20 decibel

bouwbreed

Om geluid te weren is niet altijd massa nodig vinden ze bij Ceno-Tec. De Duitse fabrikant van technisch textiel lanceert een opblaasbare geluidswand om tijdelijk tot 20 decibel geluid af te vangen.

D e opblaasbare wal is gemaakt van materiaal dat wordt gebruikt in de bodems van de betere rubberboten. Die bestaan niet uit een serie opbollende kanalen, maar uit twee lagen doek die bij elkaar worden gehouden met dunne glasvezels. Per vierkante meter zijn tot wel 8000 vezels aangebracht. Zo resteert een mooi vlak paneel van 20 centimeter dikte.

Die panelen worden overeind gehouden met stalen vakwerkconstructies waar ze simpel in geschoven worden. Met opgelaste ogen op het kunststof doek kunnen de panelen ook onderling gekoppeld worden. Tests bij de Duitse evenknie van TNO, het Fraunhofer Institut, wijzen uit dat de constructie tot windkracht 8 overeind blijft. Daarbij kan een geluidsreductie tot 20 decibel worden bereikt. Mocht het effect in de praktijk tegenvallen, dan kunnen de rechthoekige panelen ook op hun kant worden gezet, waardoor ze meer geluid reflecteren.

Het product is volgens Gabriele Eickmeier van fabrikant Ceno-Tec sinds een jaar of drie marktrijp, maar liep aanvankelijk nog niet hard. Het bedrijf moest opboksen tegen vooroordelen als de kwetsbaarheid voor vandalisme en het grove materieel op een bouwplaats. “Terwijl een zodiac die met een vaart van 40 kilometer per uur over het water scheert, aan veel grotere krachten bloot staat”, aldus de verkoopster die het product deze week op de BAU in München aan de man brengt. “Maar het kostte ons tijd om klanten daarvan te overtuigen.” Toen Ceno-Tec de panelen ook in de verhuur aanbood kwam de vraag op gang.

G root voordeel is het lichte gewicht en de geringe ruimte die de panelen innemen als ze niet zijn opgeblazen.

Reageer op dit artikel