nieuws

Op simpele wijze oude dienstleidingen vervangen

bouwbreed

Een leidingwisselaar aan de giek van een minikraan trekt zonder probleem stalen dienstleidingen uit de grond.

Verouderde dienstleidingen voor water of gas kun je uitgraven en vervangen, maar dat is tijdrovend en daardoor tamelijk kostbaar. Als zo’n leiding bovendien door een tuin loopt, kan deze daarbij behoorlijk overhoop komen te liggen.

Tegenwoordig is het dan ook gebruikelijker om twee kuilen te graven: een bij de aansluiting op de distributieleiding en een bij de betreffende woning. Na het in de kuilen doorzagen van de leiding kun je vanaf het pand handmatig een stugge kabel invoeren met aan het uiteinde een conische aanslag.

Bij het vanaf de distributieleiding aantrekken van de kabel zet de aanslag zich vast tegen de rand van de leiding waarna hij hem vooruit duwt. Gelijktijdig kan hij een vervangende leiding mee de grond in trekken. Sjoert van Wichen heeft vroeger wel gewerkt met apparatuur om dit soort leidingen van bijvoorbeeld 25 millimeter uit de grond te trekken en te vervangen door leidingen van 32 millimeter. “De apparaten die ik ken, bestaan uit twee zware delen die je met de hand moet opbouwen, wat arbotechnisch niet zo gunstig is. Ik heb een apparaat bedacht dat je met een standaard snelkoppeling aan de giek van een minikraan kunt hangen. Hij heeft een voorziening om de kabel goed vast te klemmen zonder hem te beschadigen, wat een belangrijke verbetering is.”

Het frame van de leidingwisselaar heeft twee verticale kokerprofielen met daarin een hydraulisch uitschuifbaar framedeel. De uit de leiding komende kabel gaat via een geleiderol naar boven, loopt rond een cilindervormig afsteunelement en gaat over de bovenrand van het uitschuifbare framedeel via een boogvormig afsteunelement naar de iets lager gelegen hydraulische klem. Deze steunelementen zorgen voor extra weerstand tegen het losglippen van de kabel als het frame uitschuift en zo aan de kabel en de buis trekt. Het frame schuift hierna weer in, waarna de kabel wordt losgemaakt en weer vastgezet. Door de enorme trekkracht volgt de (stalen) leiding bij elke slag de kabel over de geleiderol en na drie slagen zit hij boven in het apparaat. Dan wordt hij bij de grond afgesneden met een pijpsnijder en begint het proces opnieuw.

Enthousiast

Van Wichen heeft zes exemplaren gemaakt: “Eén heb ik verkocht en twee zijn verhuurd aan een bedrijf dat er diverse projecten mee heeft uitgevoerd. De jongens die er mee gewerkt hebben zijn enthousiast want hij is makkelijk te hanteren en trekt leidingen tot 17 meter zonder tuinen te vernielen of de kabels te beschadigen. Ik moet nu de commerciële kant uitwerken, zoals documentatie maken, de website www.leidingwisselaar.nl verder uitbouwen, en proberen het apparaat aan de man te brengen.”

Reageer op dit artikel