nieuws

Onwetend van voormalig wonder boven hun hoofd

bouwbreed

Het beurscomplex bij München waar vorige week de BAU Messe plaatsvond, had bij de oplevering het grootste zonnedak ter wereld. Een vereniging houdt de achtduizend zonnepanelen nauwlettend in de gaten om de jonge techniek verder te brengen.

De Beierse ver eniging ter bevordering van zonne-energie organiseerde gedurende de BAU Messe driemaal daags een excursie naar het dak. Op zes grote hallen van het complex zijn in 1997 zonnepanelen geïnstalleerd met een totaal vermogen van ruim 1 megawatt.

Op de aangekondigde tijdstippen meldt zich steevast een handjevol geïnteresseerden bij de stand van de vereniging. Voorzitter Fabian Flade of één van zijn assistenten leiden de beursbezoekers via kruip-door-sluip-door gangetjes naar het dak. Daar vertelt hij aan de hand van een demonstratie-opstelling dat de panelen het voor die tijd extreem hoge rendement hadden van 15 procent. Er was destijds rekening gehouden met een rendementsafname van 0,5 procent per jaar. Maar na een test drie jaar terug van een paar uitgenomen panelen bleek de afname niet meer dan 0,1 procent per jaar te zijn. “Dat geeft wel aan, dat het hoogwaardige panelen waren die Siemens destijds leverde.” Niettemin stapte de multinational zo’n tien jaar terug uit de productie van zonnecellen om zich te concentreren op de bouw van de omvormers die noodzakelijk zijn voor netkoppeling.

Ook een bezoek aan die installaties in de kelders maakt deel uit van de excursie. Helaas wordt er deze dagen weinig stroom geleverd. Er ligt een dun laagje sneeuw op de panelen, waardoor zonlicht de cellen niet kan bereiken. Het is daardoor opvallend stil in de kelders.

Vergoedingsregeling

Zodra de zon schijnt is de sneeuw zo weer verdwenen, garandeert Fladen. Dan gaan de meters weer lopen. Het smeltwater loopt zonder een streep achter te laten van het paneel. Ze heb ben geen aluminium rand rondom en houden daardoor nauwelijks vuil vast. Slechts één keer per jaar hoeft een reinigings- en onderhoudsploeg het dak op. Sinds de ingebruikname in 1997 hebben ze niet meer dan vijftien van de achtduizend panelen moeten vervangen wegens een defect.

Inmiddels leeft Fladens vereniging al ruim twaalf jaar van het dak. Kort na de oplevering trokken Siemens en EON hun handen af van het project. Dankzij een aantrekkelijke vergoedingsregeling van 50 cent eurocent per kilowattuur komt er jaarlijks 5 ton euro binnen waarvan de vereniging projecten onderneemt ter bev ordering van zonne-energie. Sinds 2002 zijn op zes nieuwere hallen van het beurscomplex ook zonnepanelen neergeleg d met een totaal vermogen van ruim 1 megawatt. Dat dak wordt geëxploiteerd door een bedrijvenconsortium dat geen inzage geeft in de gegevens. Fladen kan jammer genoeg dus geen vergelijking maken van de prestaties van de twee daken.

Het grootste zonnedak ter wereld is het dak van de Messe München allang niet meer. Maar met in totaal 2,1 megawatt hoort het volgens Fladen nog wel tot de top 50. Het project verdient het volgens hem om goed in de gaten te houden geworden om de jonge technologie te verbeteren. Maar dat gegeven ging voorbij aan het leeuwendeel van de ruim 200.000 bouwers die de BAU vorige week bezochten. De meesten waren onwetend van het bestaan van het dak en vooral op zoek naar nieuwe producten en nieuwe klanten bij de honderden stands. “Heel groot is de bijdrage op hun beursbezoek ook niet”, besluit Fladen. “Op een beursdag dat de zon volop schijnt en de zonnepanelen voluit leveren, levert het complete dak ongeveer 0,5 procent van de str oom die in het beurscomplex wordt gebruikt.”

Reageer op dit artikel