nieuws

Nijmegen ontvlecht eigendom stadswijk

bouwbreed Premium

Alle marktpartijen stappen uit de ontwikkelcombinatie voor de Vinex-locatie Waalsprong. De gemeente Nijmegen neemt de verdere ontwikkeling voor haar rekening. Dat maakten de gemeente en marktpartijen gisteren bekend.

Projectontwikkelaars Heijmans, AM, Bouwfonds en de woningcorporaties Portaal en Talis trekken zich terug uit de omvangrijke gebiedsontwikkeling. De gemeente Nijmegen wordt na de ontvlechting de enige aandeelhouder van de Grondexploitatiemaatschappij (GEM) Waalsprong. Daarmee neemt de gemeente de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de gehele nieuwe stadswijk met 12.000 woningen voor haar rekening. “Ook in de Waalsprong stagneerde de bouw door de crisis en de kopersstaking”, licht een woordvoerder de beslissing van de gemeente toe. “Daardoor liepen de belangen van de gemeente en de marktpartijen steeds verder uiteen. De gemeente wil de ontwikkeling gaande houden. De marktpartijen zagen afname van de kavels niet zitten. Zij willen een gegarandeerde verkoop en hebben bovendien belang bij schaarste. Blijkbaar heeft publiek-private samenwerking in crisistijd z’n langste tijd gehad.” Bovendien bleek het afgelopen jaar dat steeds vaker andere ontwikkelaars interesse toonden voor de beschikbare kavels. Door de afspraken binnen de GEM was iedere keer toestemming van de marktpartijen nodig. “Dat voorbehoud is er nu niet meer, behalve voor 420 kavels waar we aparte afspraken over gemaakt hebben. We kunnen als gemeente zelf de voorwaarden bepalen en hebben daardoor meer flexibiliteit om te ontwikkelen.” De gemeente hoopt met flexibeler ontwikkelvormen meer potentiële kopers te trekken.

Vorig jaar bleek dat het project 50 miljoen euro tekort schoot op zijn grondexploitatie. De GEM had hiervoor een risicovoorziening getroffen van 24 miljoen euro. Door de ontvlechting moeten de marktpartijen nu 12 miljoen aan de gemeente betalen. “Plus nog 4 miljoen uit andere afspraken. De rest van het tekort vangen we de komende jaren op in de begroting.” Volgens de woordvoerder zijn door de ontvlechting de financiële risico’s voor de gemeente onveranderd. “De risico’s zaten eerder versleuteld in afspraken binnen de GEM. Ze zijn nu zichtbaarder.”

Reageer op dit artikel