nieuws

Nieuwe huizen halen berekende epc niet

bouwbreed Premium

Nieuwbouwwoningen voldoen vaak niet op alle punten aan het Bouwbesluit. De van tevoren vastgestelde epc wordt dikwijls niet gehaald. Bij 35 procent van de huizen kon in de jaren 2011 en 2012 niet worden aangetoond dat ze voldoen aan de epc van het Bouwbesluit. Dit blijkt uit metingen van BouwTransparant. Met behulp van een meetinstrument […]

Nieuwbouwwoningen voldoen vaak niet op alle punten aan het Bouwbesluit. De van tevoren vastgestelde epc wordt dikwijls niet gehaald. Bij 35 procent van de huizen kon in de jaren 2011 en 2012 niet worden aangetoond dat ze voldoen aan de epc van het Bouwbesluit. Dit blijkt uit metingen van BouwTransparant.

Met behulp van een meetinstrument wordt voor oplevering gemeten wat de werkelijke epc is. Daar komt uit dat in het jaar 2012 40 procent van de warmteterug­wininstallaties in onbalans was, 31 procent van de woningen een te hoog installatiegeluid had en 22 procent een tegenvallende naad- en kierdichting.

Het gaat niet alleen over een onnodig hoge energierekening. Ook het welzijn van mensen is in het geding en de kans op schade aan de constructie is groter. Volgens de organisatie gaat het het niet om incidenten, maar is het een landelijk probleem.

Reageer op dit artikel