nieuws

Nederlanders dreigen Brits spoorwerk mis te lopen

bouwbreed

Network Rail, de Britse tegenhanger van ProRail, heeft een ranglijst openbaargemaakt van de prestaties van de voor haar werkende grote aannemers. De beide Volker Wessels-dochters VolkerRail en VolkerFitzpatrick en BAM’s civieltechnische bedrijf BAM Nuttall staan op een lage plaats. De kans bestaat dat ze daardoor voor vele miljoenen aan spoorwerk kwijt kunnen raken.

De zogenaamde ‘league-table’ is gebaseerd op zaken als op tijd en volgens de afspraken opleveren, een gedragsanalyse en de veiligheidsprestaties op een project. Op de lijst staan 36 aannemers van spoorwerken, waarbij VolkerRail bijna onderaan bungelt op de 33ste plaats, zusterbedrijf VolkerFitzpatrick het niet veel beter doet met een 26 ste notering en BAM Nuttall niet verder komt dan plaats 23. De lijst wordt aangevoerd door het relatief kleine Osborne.

Doel van de lijst is vooral ‘om de prestaties van al deze leveranciers op te voeren,’ stelt hoofd ‘supplier engagement’ Katie Ferrier van Network Rail. Een werkgroep kijkt nu hoe verder te handelen, waarbij de optie om de slechtst presterende bedrijven voorlopig uit te sluiten nadrukkelijk op tafel ligt. Media manager Russell Spink voegt er aan toe: ‘‘Het is niet primair onze bedoeling om aannemers op grond van deze ranglijst te schrappen, de bedoeling is om de prestaties over de hele linie te verbeteren. Dit systeem is ook met volle medewerking van de aannemers ontwikkeld.’’ Hij erkent echter dat de ‘rangnummers uiteindelijk wel een rol kunnen gaan spelen bij de manier waarop toekomstige contracten worden toegekend’.

Voor BAM Nuttall is Network Rail een grote opdrachtgever. De BAM-dochter kreeg eind vorig jaar nog een opdracht van 260 miljoen euro voor een spoorlijn in Schotland en voert samen met partners Kier en Ferrovial voor honderden miljoenen projecten uit voor Crossrail, het grootste spoorproject van Europa. Ook VolkerRail en haar zusterbedrijf VolkerFitzpatrick doen veel voor de railinfrastructuurbeheerder. VolkerRail is bijvoorbeeld bezig met een vrachtemplacement voor Crossrail in Londen.

Directeur Alan Robertson van VolkerWessels UK, is echter niet bang dat soort opdrachten kwijt te raken: “Deze ranglijst is gebaseerd op een momentopname die ook in een heel beperkte tijd is gemaakt.’’

Reageer op dit artikel