nieuws

Minuscule gaatjes maken materialen geluiddempend

bouwbreed

Het verbeteren van de akoestiek binnen gebouwen is vaak een lastige opgave. Bestaand geluidwerend materiaal is niet altijd even fraai, en soms niet goed schoon te maken. Het Fraunhofer Instituut heeft nu een universele aanpak ontwikkeld om in principe alle bouwmaterialen geluiddempend te maken.

Geperforeerd bouwmateriaal absorbeert geluidstrillingen

< Vervolg van pagina 1

Wie thuis of op het werk een parket, plavuizen of marmeren tegels als vloerbedekking heeft, kan al snel last hebben van een slechte akoestiek. Het gebruik van een wandbedekking met akoestische tegels kan soms een verbetering brengen, maar vaak zijn dit soort oplossingen niet erg functioneel, bijvoorbeeld omdat het materiaal niet brandwerend is of lastig schoon te maken. Het Institute of Building Physics (IBP) van het Duitse Fraunhofer Instituut heeft nu een methode ontwikkeld om verschillende bouwmaterialen geluidwerend te maken, door een grote hoeveelheid microscopisch kleine gaatjes aan te brengen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal zijn de gaatjes geboord, geponst of geprikt. ‘‘Deze techniek is geschikt voor alle soorten materialen en maakt het mogelijk om multifunctioneel en esthetisch verantwoord geluidsabsorberende componenten te ontwikkelen’’, zegt prof. dr. Philip Leistner, hoofd van de akoestische afdeling van het IBP. ‘‘Het geperforeerde bouwmateriaal absorbeert de geluidstrillingen, door de wrijving van de bewegende lucht en de minuscule gaatjes van hooguit 1 millimeter doorsnee vindt er energieverlies plaats waardoor het geluid dempt.’’ Volgens Leistner is deze toepassing in principe bij elk materiaal mogelijk, de enige voorwaarde is dat er achter het materiaal een luchtruimte aanwezig is, zodat de luchtmoleculen die de openingen passeren kunnen blijven oscilleren. ‘‘Zowel de diameter van de gaatjes als de dikte van de luchtspouw achter het materiaal bepaalt hoe goed de akoestiek te verbeteren valt’’, aldus Leistner. De meeste bouwmaterialen, zoals van metaal of kunststof, zijn op deze manier te behandelen. Tijdens de Bau 2013 beurs te München van 14 tot 19 januari zal het Fraunhofer Instituut prototypes van de nieuwste elastische geluiddempende materialen presenteren.

Reageer op dit artikel