nieuws

Mill Panel isoleert naar Bouw besluit

bouwbreed

Nu het Bouwbesluit is aangescherpt, geldt voor buitendeuren een maximum U-waarde van 2,2. Hier kan een traditionele stapeldorpeldeur niet aan voldoen. Uiteraard is het mogelijk om een dikkere deur te maken, maar dat is zwaar en vraagt nodeloos veel hout. Timmerfabriek Mill Panel introduceert een alternatief: de AluTherm-Profile. Afhankelijk van de afwerking en inpassing kan de AluTherm-deur inclusief glas en kozijnen een U-waarde halen van 1,65.

Mill Panel is van oudsher een multiplexfabriek, die langzaam evolueert richting deurenfabrikant. De fabriek maakt alleen de romp van de deuren. De kozijnen, het hang- en sluitwerk, de beglazing en het spuiten komen voor rekening van de klant. Die klant kan een deurenfabrikant zijn, maar ook een aannemer. Met name bij grotere projecten kan het voor aannemers interessant zijn om de romp direct bij de fabriek te kopen en de rest zelf in te passen en af te werken.

De deur wordt opgebouwd uit twee lagen aluplex met daartussen XPS. Het aluplex bestaat uit vier lagen okouméfineer, met een laag aluminium in het midden. Het aluminium voorkomt dat er vocht door de deur kan trekken en zorgt zo voor de vormstabiliteit. De XPS zorgt voor de isolatie.

Dikte

Volgens directeur Rob Besemer van Mill Panel isoleert okoumé daarbij ook nog beter dan merbau, meranti of de andere houtsoorten waar stapeldorpeldeuren van worden gemaakt. Een belangrijker verschil is echter de dikte, die bij de AluTherm-Profile constant is, terwijl een stapeldorpeldeur ter plekke van de groef om te beginnen al erg dun is (namelijk de dikte van de messing) en ook nog open kan trekken als het hout gaat werken.

De AluTherm-Profile kan indien gewenst worden voorzien van ingefreesde groeven, om het uiterlijk van een stapeldorpeldeur na te bootsen. Uiteraard kan een architect ook een ander ontwerp bedenken.

Doordat de aluplex-panelen in hun geheel uit een grote plaat worden gezaagd, zijn de hoeken zeer stijf. Dat betekent dat er extra grote glaspanelen kunnen worden toegepast. De hoogte van de borstwering is (traploos) te kiezen door de klant, vanaf 30 centimeter boven de onderkant van de deur tot 15 centimeter onder de bovenkant.

De BRL 9808 beperkt de grootte van de glasopening bij vlakke deuren tot 21 centimeter van de boven- en zijkanten en 83 centimeter vanaf de onderkant, behalve als de fabrikant kan aantonen dat de deur een krachtbelasting kan weerstaan van 1000 kilo volgens BRL 0803, loodrecht op een vrijhangende stijl.

Vormstabiliteit

De AluTherm-Profile haalt hier een waarde van 2600 kilo. Mill Panel garandeert een vormstabiliteitsklasse II volgens NEN-EN 12219 en geeft tot 10 jaar garantie op vormstabiliteit en delaminatie. Doordat het isolatieglas rust op een okoumé middendorpel en verder rondom in het ‘hout’ zit kan bovendien standaard worden beglaasd volgens SKH publicatie 9808 en NPR-3577 (inbraakwerendhei dklasse II).

Testprogramma

De d eurromp heeft het BRL 0803-testprogramma voor vlakke deuren succesvol doorlopen en is door SKH volgens de BGS (BeoordelingsGrondslag deurrompen) gecertificeerd onder SKH 016.Dit betekent tevens dat een BRL 0803 gecertificeerd bedrijf (vlakke deuren) deze deurromp op de markt kan brengen onder KOMO-BRL 0803.

De deur kan onder FSC worden geleverd en komt in dikten van 40 tot 68 millimeter. De reststukken van de platen waar de deurrompen uit worden gezaagd, worden in bouwmarkten verkocht aan de doe- het-zelver.

Reageer op dit artikel