nieuws

Met boogvorm slanker bouwen

bouwbreed Premium

Een boogvorm heeft als voordeel dat een constructie slanker kan worden uitgevoerd en dus goedkoper en duurzamer. De vorm wordt momenteel toegepast voor het champignonmuseum in Melderslo.

Constructief gunstige techniek toegepast bij bouw champignonmuseum

Het champignonmuseum is een uitbreiding van Streekmuseum De Locht. De opdrachtgever wilde graag een gebouw in de vorm van een champignon. Oorspronkelijk zou de constructie uitgevoerd worden in spuitbeton met staalvezels op een opgeblazen ballon. Die techniek komt van BB-Con uit Vught. Helaas ging dat bedrijf failliet tijdens de uitvoering van het eerste commerciële project, een kantoorpand voor autosloperij Mettler in Schijndel. Het is afgebouwd met hulp van Imvest Vastgoed en Projectontwikkeling in Schijndel.

Het champignonmuseum zou als tweede project worden uitgevoerd volgens het Beton Ba llon Concept van BB-Con. Maar constructeur ABT en aannemer Wijnen Bouw uit Hulst stelden een andere techniek voor, zonder de constructief gunstige boogvorm te verlaten. Onderaannemer John van Gestel uit Oirlo bouwde een bekisting van polystyreen met wapeningsgaas. Die bekisting werd tijdelijk ondersteund door gebogen stalen balken. Op de bekisting lagen twee netten van staven van 6 millimeter en zeer dunne dwarsstaven. Die netten konden in de juiste vorm gebogen en dwars over elkaar heen gelegd worden. Vervolgens werd de eerste laag spuitbeton aangebracht. Daaroverheen opnieuw twee gebogen netten en de tweede laag spuitbeton.

De polystyreen-b ekisting dient als isolatie aan de binnenzijde van het dak. Op het polystyreen komt nog een afwerklaag van 30 millimeter spuitbeton, met daarin opgenomen leidingen en elektra. Het gebouwtje heeft een met polystyreen geïsoleerde betonnen plaatvloer, gefundeerd op staal. Die vloer neemt de spatkrachten op. Aan de open zijde van het dak komt een tunneltje als entree, dat doet denken aan de steel van een champignon. Een glazen vliesgevel tussen de ingang en het dak zal het gebouw completeren.

Ab van den Bos van ingenieursbureau ABT heeft de constructie berekend. De schaal met een overspanning van ruim 25 meter is geheel zelfdragend. De boogv orm volgt de druklijn. Daardoor kan de constructie relatief slank worden gebouwd.

Reageer op dit artikel