nieuws

Lik-op-stukboetes voor besmette sauna’s

bouwbreed

Doen saunabeheerders er alles aan om legionella te voorkomen? De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat de komende maanden op onderzoek uit. De inspectieactie richt zich op monsterneming. Schiet de werkwijze tekort dan mag de inspectie sinds dit jaar lik-op-stuk-boetes uitdelen. De hoogte van de boete hangt af van de overtreding. Beheerders die onvoldoende monsters nemen […]

Doen saunabeheerders er alles aan om legionella te voorkomen? De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat de komende maanden op onderzoek uit. De inspectieactie richt zich op monsterneming. Schiet de werkwijze tekort dan mag de inspectie sinds dit jaar lik-op-stuk-boetes uitdelen. De hoogte van de boete hangt af van de overtreding. Beheerders die onvoldoende monsters nemen krijgen een boete van 5000 euro. Partijen die fout bemonsteren kunnen rekenen op een boete van 2500 euro. Sauna’s met een bad groter dan 2 vierkante meter en dieper dan een halve meter wordt gevraagd schriftelijk aan te tonen dat hun monsternames voldoen aan de eisen. Lukt ze dat niet dan volgt een bezoek van de inspectie. Afgelopen jaar bleken de meeste sauna’s de zaakjes op orde te hebben. Bij de sauna’s waar sprake was van een sterk verhoogd risico op legionella (12 procent) ging het mis met de monsters.

Reageer op dit artikel