nieuws

Laurentius-directeur blijft zwijgen over verdachte ABC-transacties

bouwbreed

Voormalig directeur Walter V. van woningcorporatie Laurentius blijft zich in nevelen hullen over de verdachte ABC-transacties waar hij bij betrokken was en de koffer met 700.000 euro die bij hem gevonden is.

Dat blijkt uit een kort geding dat V. aangespannen had tegen Laurentius. De sinds het voorjaar van 2012 geschorste bestuurder eiste doorbetaling van zijn loon. De rechtbank ging niet op zijn eis in omdat er nog een forensisch onderzoek loopt waarin Laurentius de fraude van V. probeert hard te maken, en de rechtbank er rekening mee houdt dat V. Laurentius mogelijk voor miljoenen euro’s heeft benadeeld. Bovendien weigert hij openheid van zaken te geven.

De voormalig directeur is geschorst op verdenking van oplichting, witwassen, omkoping en valsheid in geschrifte. Op 21 mei 2012 werd hij hiervoor aangehouden.

Telefoongesprek

Volgens de Bredase corporatie, die sinds begin 2012 onder verscherpt toezicht staat vanwege financiële problemen, zou V. in een telefoongesprek hebben aangegeven dat ABC-transacties naar hij veronderstelt legaal zijn, en dat er voor alle projecten een zakelijke onderbouwing is maar dat hij deze niet kan geven zonder de onderliggende dossiers. De koffer met 700.000 euro zou niets met Laurentius van doen hebben. Waar V. dan wel het geld vandaan heeft, vertelt hij niet.

Volgende maand verwacht de corporatie de uitkomsten van het forensisch onderzoek te kunnen presenteren. Het Openbaar Ministerie is tegelijkertijd bezig met een strafrechterlijk onderzoek rond de geschorste directeur. Na opheffing van de voorlopige hechtenis in oktober 2012 heeft het OM voor 700.000 euro beslaggelegd bij Laurentius ten laste van V.

Bij het forensisch onderzoek worden ook de transacties van de afgelopen tien jaar met vastgoedonderneming Wildhage, ROC West Brabant en bouwconcern Volker Wessels tegen het licht gehouden.

Reageer op dit artikel