nieuws

Lastendruk nog steeds nummer 1 ergernissen

bouwbreed Premium

Voor ondernemers blijft verlaging van de lastendruk nog steeds prioriteit nummer één. Zij merken weinig van wat er tot nu toe is geprestreerd door achtereenvolgende kabinetten.

Zowel qua tijd als qua kosten is de lastendruk een enorme belemmering voor ondernemend Nederland. Alleen in 2009 is de overheid er – volgens de ondernemers – enigszins in geslaagd om het aantal regels en voorschriften te verminderen: in dat jaar gaf 14 procent van de mkb-ondernemers aan een vermindering te bemerken, zeggen ze in de nieuwjaars­enquête van Flynth adviseurs en accountants.

In 2010 bemerkte 1,9 procent een afname, in 2011 4 procent en in 2012 nog maar 1,7 procent. Ondanks alle Haagse beloftes nam de regeldruk juist toe in 2012: bijna de helft van de ondernemers zag zich meer dan eens gehinderd door alle regels en voorschriften. Bovendien stijgt de vrees voor meer belemmeringen als gevolg van nieuwe wetten.

Reageer op dit artikel