nieuws

‘Laat niemand nog zeggen dat zijn project het grootste is…’

bouwbreed

Geef je leiding aan het grootste utiliteitsbouwproject van Nederland, claimt een ander die eretitel. Nota bene ook voor een project in Rotterdam. Directeur Fred Reurings van Bouwcombinatie Erasmus Medisch Centrum wil gerechtigheid.

Het moet hem van het hart. De cijfers liegen niet. De Rotterdam op de Kop van Zuid in de Maasstad is een bijzonder gebouw. De drie 150 meter hoge torens van architect Rem Koolhaas zijn razendsnel verrezen en opgetrokken in een bouwsnelheid van drie keer 100 vierkante meter per dag. Tot een totaal van 150.000 vierkante meter. Indrukwekkend vindt Fred Reurings en hij begrijpt de trots van de bouwers.

Maar de bouwplaats waaraan hij zelf leiding geeft, gaat daar royaal overheen. Ook bij de nieuwbouw van het Erasmus Medisch Centrum realiseren ze in meerdere bouwstromen in de ruwbouwfase 300 vierkante meter per dag. En in de afbouw bereiken ze op het hoogtepunt met vijf bouwstromen een dagsnelheid van 500 vierkante meter. Aan het einde van de rit staat er 185.000 vierkante meter nieuw ziekenhuis. Toch 35.000 vierkante meter meer dan bij De Rotterdam.

Probleem is alleen dat Reurings en zijn mensen met horten en stoten moeten werken. Op een locatie die minder in het oog springt en uitgesmeerd over een periode van maar liefst zeven jaar. De combinatie van BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam moet namelijk behoedzaam manoeuvreren tussen de bestaande bebouwing van het oude Dijkzigtziekenhuis. Pas als een deeloplevering heeft plaatsgevonden kan een stuk oudbouw worden gesloopt dat de aannemers tot dat moment ernstig in de weg staat. Eind deze maand staat de eerste deeloplevering te wachten van in totaal 70.000 vierkante meter.

Reurings: “Het spijt me om te moeten zeggen, maar de strijd om het grootste U-bouwproject van Nederland, winnen wij met glans. Die eer komt ons toe en niet dat andere Rotterdamse project aan de overkant van de Maas.”

> pagina 10: Verbouwploeg Erasmus MC zit nieuwbouwers op de hielen

Reageer op dit artikel